Nagyvilág

Leégett a dél-afrikai parlament ülésterme

Obed Zilwa / AFP
Obed Zilwa / AFP

Hatalmas tűz ütött ki a dél-afrikai parlament épületében Fokvárosban vasárnap hajnalban – írta meg a brit Guardian. A tűzoltók vasárnap reggel vonultak ki az épülethez, ahol óriási lángok és füstoszlopok jelentek meg a tetőn.

A tető kigyulladt, és a parlament épülete is lángokban áll

– mondta a tűzoltó- és mentőszolgálat szóvivője az AFP-nek és azt is hozzátette, hogy a tüzet nem sikerült megfékezni, és repedéseket jelentettek az épület falán.

Jean-Pierre Smith, a polgármesteri bizottság tagja a helyi médiának elmondta, hogy a riasztást hajnali 5 órakor adták, és a helyszínen tartózkodó 36 tűzoltó több erőforrást kért a tűz megfékezéséhez. A tűz a harmadik emeleti irodákban keletkezett, és átterjedt a Nemzetgyűlés termére – mondta el Fokváros város tűzoltó- és mentőszolgálatának szóvivője, Jermaine Carelse a helyi sajtónak. Shmith később azt mondta, hogy a régi ülésterem tetőszerkezete beomlott.

Az épületet magyar idő szerint kora estig továbbra sem sikerült eloltani, s egyelőre azt sem nem tudni, mi okozhatta a tüzet. Cyril Ramaphosa köztársasági elnök ugyanakkor az MTI szerint azt mondta, hogy a történtekkel összefüggésben előállítottak egy személyt, akit most a rendőrség kihallgat. Áldozatokról egyelőre szintén nincsenek értesülések.

A parlamenti épületegyüttes legöregebb szárnya, amely a tűz martaléka lett, 1884-ben készült el, és több faburkolatú ülésterem is található itt. Az épületben számos nemzeti ereklyét is őriznek, így ritka könyvek gyűjteményét, illetve a Die Stem Suid-Afrika (Dél-Afrika hangja) című korábbi dél-afrikai himnusz eredeti változatát is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik