Nagyvilág

Nyugati bírálat Moszkvának Memorial-ügyben

Alekszandr Zemljanyicsenko / MTI / AP
Alekszandr Zemljanyicsenko / MTI / AP
Az EU és több ország felszólította Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait.

Az Európai Unió, az Egyesült Államok, Ausztrália, Kanada és az Egyesült Királyság szombaton közzétett közös nyilatkozatában elfogadhatatlannak nevezte az oroszországi Memorial felszámolását – írja az MTI. A közös nyilatkozat aláírói hangsúlyozták: nem állja meg helyét az orosz hatóságok állítása, amely szerint a szervezet békés munkája „a szélsőségességet és a terrorizmust szolgálja”.

Az orosz legfelsőbb bíróság kedden ügyészségi beadványra tiltotta be a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztő Társaságot ezzel az indokkal, majd szerdán a bíróság elrendelte az intézmény testvérszervezete, a Memorial Emberi Jogi Központ felszámolását is.

Kapcsolódó
Bezáratják Oroszország legrégebbi emberi jogi civil szervezetét
A bíróság azért ítélte el az International Memorialt, mert nem csak belföldről kap anyagi támogatást, mégsem tünteti fel magát külföldi ügynökként.

A közös nyilatkozat szerint ugyanakkor a Memorial munkájára még soha nem volt akkora szükség, mint most. Felszámolása tovább rontja Oroszország nemzetközi hírnevét. Az aláírók felszólították Moszkvát, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi emberi jogi kötelezettségeit és kötelezettségvállalásait.

Elítéljük a külföldi ügynökökről szóló orosz jogszabályokat, amelyek elhallgattatják a független hangokat, és csökkentik a civil társadalom mozgásterét.

Oroszország népének, akárcsak az embereknek bárhol, joga van a véleménynyilvánítás és az egyesülés szabadságához, az emberi jogok és alapvető szabadságaik védelmét is beleértve – tették hozzá.

A Nemzetközi Memorial 2016, a Memorial Emberi Jogi Központ 2014 óta szerepel a külföldi ügynöknek minősített oroszországi listáján. A Nemzetközi Memorial az egyik legrégebbi nonprofit szervezet, amely a volt Szovjetunióban és a mai Oroszországban alkalmazott vagy vélt politikai elnyomás tanulmányozásával foglalkozik.

Kiemelt kép: Ilja Novikov ügyvéd nyilatkozik a Memorial Emberi Jogi Központ megszüntetéséről folytatott bírósági meghallgatás után az orosz legfelsőbb bíróság épülete előtt december 29-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik