Nagyvilág

Észak-korea diktátora év végi beszédében elismerte, hogy bajban vannak

MTI / EPA / KCNA
MTI / EPA / KCNA

Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor év végi beszédében ismét elismerte, hogy „élelmiszer-probléma” van az országban – írja a CNN, a KCNA észak-koreai állami hírügynökségre hivatkozva.

Az összefoglaló szerint Kim Dzsong Un beszédében röviden utalt a „vészhelyzeti járványmegelőzési munkára”, ami azért érdekes, mert Észak-Korea a járvány alatt végig tagadta, hogy a koronavírus megjelent volna az országban, egyetlen fertőzöttet sem ismertek el, és még inkább bezárkózott az ország.

Kim beszédében elsősorban a mezőgazdasági termelékenység növelését hangsúlyozta. Ugyanakkor méltatta a hatalmának tízedik éve alatt elért katonai előrelépéseket is, de nem tett konkrét említést sem Dél-Koreáról, sem az Egyesült Államokról.

Bár a diktátor nem részletezte, hogy mekkora mértékű az élelmiszerhiány Észak-Koreában, az élelmezésügyi világszervezet súlyos hiányra figyelmeztetett 2021-ben, becsléseik szerint több százezer tonna rizs hiányzott az országból. A helyzetet pedig súlyosbították a fő rizstermelő régióban történt áradások.

A CNN cikke megjegyzi, nem ez az első alkalom, hogy Kim Dzsong Un elismeri az élelmezési nehéz helyzetét az elmúlt 12 hónapban.
Áprilisban az állami hírügynökség közölte, hogy Kim arra buzdította az embereket, hogy vegyenek részt egy újabb „fárasztó menetelésben”.

Továbbá júniusban a vezető elismerte, hogy az országban „feszült az élelmezési helyzet”. Ugyanebben a hónapban az Egyesült Nemzetek Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) becslése szerint Észak-Koreának körülbelül 860 ezer tonna élelmiszerhiánya van, ami alig több mint két hónapnyi ellátásra lett volna elegendő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik