Nagyvilág koronavírus

Nem jut elég élelmiszer egy karantén alá vont város lakóinak Kínában

Li Yibo / XINHUA / Xinhua via AFP
Li Yibo / XINHUA / Xinhua via AFP

A múlt héten több mint 13 millió embert kényszerítettek otthonmaradásra a kínai Hszian városban, ahol vesztegzárat rendeltek el az elmúlt hónapok legsúlyosabb járványügyi adatai miatt. A BBC News szerint a város lakónak egy része azt állítja, nincs elég élelme, mivel az emberek csak korlátozott körülmények között hagyhatják el otthonukat, így például élelmiszert vásárolni sem tudnak kimenni. A lezárás a városban immár kilencedik napja tart, a kormány futárok segítségével juttat segélycsomagokat a lakosságnak.

Kína szigorú koronavírus-stratégiájának elfogadása miatt a város bezárta a buszpályaudvarokat, törölte a kifelé irányuló járatokat, és több millió tesztet hajtottak végre a tartományban. A korlátozások kezdetben háztartásonként egyetlen ember számára tették lehetővé, hogy kétnaponta egyszer elhagyja az otthonát. Hétfőtől azonban tovább szigorítottak, így a lakosok most már csak tesztelés céljából hagyhatják el otthonaikat.

Az intézkedés bevezetése óta sokan a Weibo közösségi platformon kértek segítséget élelmiszerek és egyéb alapvető dolgok beszerzéséhez, azt állítva, hogy még nem kapták meg ingyenes segélycsomagjukat a kormánytól.

Az állami tulajdonú lévő Global Times című lap szerint egyes helyeken, ahol élelmiszert szállítottak a lakótelepekre, nem volt elég önkéntes, hogy mindenkinek házhoz vigyék a csomagokat. Városszerte hiány volt kézbesítőkből is, mivel sok sofőr maga is karanténba kényszerült.

A kínai hatóságok szerdán ismerték el, hogy az emberhiány miatt elosztási nehézségeik adódtak, ami problémákhoz vezetett a város alapvető ellátásában. Az AFP híügynökség jelentése szerint csütörtökön azonban a kínai kereskedelmi minisztérium már aztán azt közölte, hogy Hszian lakosai „elégséges” hozzáféréssel rendelkeznek az alapvető szükségleteik kielégítéséhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik