Nagyvilág

Börtön helyett luxusvillákban élnek Dzsamál Hasogdzsi gyilkosai

Tolga Bozoglu / MTI / EPA
Tolga Bozoglu / MTI / EPA

Hiába ítélte el a szaúdi bíróság az emigráns szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi (Jamal Khashoggi) gyilkosait, a halálosztag legalább három tagja egy hétcsillagos luxuslétesítményekben élnek és virulnak a szaúdi fővárosban, Rijádban több szemtanú szerint – írta meg a The Guardian.

A merénylők a szaúdi titkosszolgálatok kezelésében levő villákban és luxuslakásban laknak, messze a hírhedt szaúdi börtöntől, rendszeresen látogatják őket a családtagok, eljárhatnak sportolni és dolgozni is.

Valamennyiüket elítélte korábban a szaúdi bíróság, közülük néhányat halálbüntetéssel sújtottak, amit később életfogytiglani szabadságvesztésre váltottak. Magát a pert széleskörben színjátéknak tartották, ezek szerint nem alaptalanul.

Mint ismert, az Amerikában élő, rendszerkritikus Dzsamál Hasogdzsit Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusára csalva gyilkolták meg brutális módon három évvel ezelőtt, ahol a házasságkötéséhez szükséges papírokat akarta megszerezni. A gyanú szerint a gyilkosság a nagyhatalmú szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalman lelkén szárad, az ő parancsára utazott ki Isztambulba a halálkommandó, de a szaúdiak tagadják ezt, szerintük csupán egy rosszul sikerült kihallgatás torkollott tragédiába.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik