Nagyvilág

A bíróság megszüntette Oroszország legrégebbi polgárjogi csoportját

Natalia KOLESNIKOVA / AFP
Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Az orosz legfelsőbb bíróság kedden az ügyészség beadványára döntést hozott a Memorial Nemzetközi Történelmi és Ismeretterjesztő Társaság megszüntetéséről – írja az MTI.  A Memorial megszüntetését a moszkvai ügyészség kezdeményezte, mert azt olyan intézménynek tartja, amely szerint igazolható a terrorista és szélsőséges szervezetek támogatóinak tevékenysége. A bírósági ítélettel felszámolják a szervezet összes részlegét. A testület csak a határozatot ismertette, az indoklásra nem tért ki. Az ítélet nem jogerős, a védelem bejelentette, hogy fellebbezést nyújt be ellene.

Az ügyészség állítása szerint a Memorial anyagai tartalmazzák az olyan nemzetközi terrorista és szélsőséges szervezetek tevékenysége igazolásának „nyelvi és pszichológiai ismérveit”, mint a Hizb ut-Tahrír al-Iszlami, a Tablighi Dzsamaat, az al-Takfir val-Hidzsra, az Artpodgotovka és a Jehova Tanúi. Oroszországban mind az öt, a jogvédő központ által felkarolt szervezetet betiltották korábban, magát a Memorialt pedig idegen ügynöknek minősítették.

Az ügyészségi keresetben kifejtett indoklás szerint a kifogásolt szervezetek tevékenységüket ugyan a vallásszabadsághoz való jog gyakorlásaként mutatják be anyagaikban, ám ezek valójában arra irányulnak, hogy az emberek meghatározatlan körében azt a képzetet keltsék, hogy elfogadható a nemzetközi szélsőséges és terrorista szervezetek tevékenysége, valamint  részvétel bennük.

Az ügyészek felrótták a Memorialnak, hogy szisztematikusan eltitkolta az idegen ügynöki tevékenységére vonatkozó információkat, és megsértette az orosz alkotmányt, az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezményt, a polgári és politikai jogok nemzetközi egyezségokmányát, az emberi jogok egyetemes nyilatkozatát és a gyermekek jogairól szóló egyezményt.

A Nemzetközi Memorial 2016, a Memorial jogvédő központ pedig 2014 óta szerepel az idegen ügynöknek minősített nem kormányzati szervezetek listáján. A BBC megjegyzi, hogy az 1989-ben alapított Nemzetközi Memorial az egyik legrégebbi nonprofit szervezet, amely a volt Szovjetunióban és a mai Oroszországban alkalmazott, vélt politikai elnyomás tanulmányozásával foglalkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik