Nagyvilág koronavírus

Koronavírus: több százan kaptak hamis teszteredményt Ausztráliában

Mohammad FAROOQ / AFP
Mohammad FAROOQ / AFP

Több száz emberről derült ki egy sydney-i laboratóriumban, hogy nem volt koronavírus-fertőzésük, annak ellenére, hogy pozitív eredménnyel tesztelték őket. A laboratórium „adatfeldolgozási hibára” hivatkozott – számolt be kedden a BBC News. A SydPath laboratórium keddi közleményében elnézést kért az összesen 886 érintet tesztalanytól, és azzal mentegetőztek, hogy a labor dolgozóinak példátlanul sok tesztet kellett kiértékelniük, amikor a hiba történt. Ez azonban valószínűleg kevésbé vigasztalja azokat, akik épp a karácsonyi ünnepek idején kaptak hamis teszteredményt. Az érintettek egy része aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy tudtukon kívül akár épp karácsonykor fertőzhették volna meg szeretteiket.

Az ausztrál Új-Dél-Wales államban az után indult meredek növekedésnek a fertőzések száma, hogy megjelent az új, különösen fertőzőképes Omikron-variáns.

A sydney-i labor a hét elején már elismerte, hogy karácsony napján tévesen közölte négyszáz emberrel, hogy negatív lett a teszteredményük. A hibáról csak másnap értesítették az érintetteket. Később az is kiderült, hogy több száz emberrel még az előtt közölték a negatív teszteredményt, hogy a tesztjeiket egyáltalán kiértékelték volna.

A laboratórium közölte, hogy a megnövekedett munkateher kezelése érdekében az automatizált rendszerről kézi rendszerre álltak át. Ez nagy eséllyel hozzájárulhatott az adatkezelési hibához. A labor közölte, hogy azóta már visszatértek az automatizált rendszer használatához, a tesztelés minőségének megőrzése érdekében pedig csökkenteni fogják a feldolgozandó tételek számát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik