Nagyvilág europoli

Az EU-tól kér segítséget Ciprus a migránshelyzet kezeléséhez

Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Danil Shamkin / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Ciprus arra kérte az Európai Unió tagállamait kedden, hogy nyújtsanak azonnali segítséget a migránsok elhelyezéséhez, tekintettel a szigetország regisztrációs központjainak túlzsúfoltságára. Csak októberben és novemberben négyezer migráns érkezett Ciprusra – mondta Nikosz Núrisz belügyminiszter az állami rádióban.

Az MTI azt írja, hogy év eleje óta 12 ezer migráns érkezett a Ciprusi Köztársaságba, többségük a sziget török fennhatóság alatt álló, szakadár északi részéből, az Észak-ciprusi Török Köztársaságból. 2020-as uniós statisztikák szerint lakosságarányosan Cipruson adták be a legtöbb menedékkérelmet az Európai Unióban.

A belügyminiszter elmondta: az embercsempészek 300-500 eurót kérnek azért, hogy a sziget északi részéről eljuttassák a migránsokat a Ciprusi Köztársaság területére.

Núrisz nyomatékosan arra kérte az uniós országokat, hogy vegyenek át migránsokat Ciprustól.

Ferenc pápa legutóbbi ciprusi látogatása alkalmával leckét adott az Európai Uniónak szolidaritásból,

hangsúlyozta a tárcavezető. A Vatikán december elején a pápalátogatás alkalmával ötven migránst fogadott be a szigetországból.

Ciprus északi és déli részét tizenegy kilométer hosszú szögesdrót kerítés választja el egymástól. A határzár a megosztott főváros, Nicosia nyugati részén áll.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik