Nagyvilág

Biden aláírta: öt százalékkal növeli az USA jövőre a katonai kiadásait

SAUL LOEB / AFP
SAUL LOEB / AFP

Joe Biden elnök aláírta az USA új, nemzetvédelmi felhatalmazásról szóló törvényét, amely 768,2 milliárd dollárnyi katonai kiadást tesz lehetővé 2022-re, amiben benne van a szolgálatot teljesítők 2,7 százalékos fizetésemelése is. Az AP azt írja, hogy az új törvény a katonai kiadások öt százalékos emelését helyezi kilátásba. A 768,2 milliárd dolláros törvényjavaslat huszonöt milliárd dollárral szól többről, mint amit Joe Biden eredetileg a Kongresszus elé terjesztett. Azt a korábbi törvényjavaslatot a republikánusok és a demokrata párt tagjai is elutasították, mert szerintük aláásta volna az országnak azt a törekvését, hogy az USA katonai értelemben lépést tartson Kínával és Oroszországgal. Az új törvényjavaslatot a hónap elején kétpárti egyetértéssel fogadták el.

A demokraták üdvözölték a csomagnak azokat a részeit, amelyek átalakítják a katonai igazságszolgáltatásnak a szexuális zaklatásra és más hasonló bűncselekményekre vonatkozó szabályozását. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katonai parancsnokok kezéből kivonják az ilyen bűncselekményekre vonatkozó ügyészi joghatóságot. A republikánusok eközben sikernek könyveltek el többek között egy olyan rendelkezést, amely megtiltja a koronavírus-vakcinát elutasító személyek leszerelését.

A törvényjavaslat 7,1 milliárd dollárt tartalmaz a Csendes-óceáni feszültségek kezelésére, és tartalmaz egy nyilatkozatot is arról, hogy a Kongresszus támogatja Tajvan védelmét, aminek elsődleges célja a kínai befolyás ellensúlyozása a térségben.

A katonai költségvetésből 300 milliót tesz ki az az összeg, amely Ukrajnának jelent támogatást az orosz agresszióval szemben, illetve 4 milliárd dollárt fordítanak európai védelmi kezdeményezésékre is. Emellett a törvény olyan rendelkezéseket is tartalmaz, amelyek megtiltják a Kínában ujgur kényszermunkával előállított áruk behozatalát az Egyesült Államokba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik