Nagyvilág

Végre tömeg előtt beszélhetett Ferenc pápa

Filippo Montefort / AFP
Filippo Montefort / AFP
Ukrajnát félti, Szíriát emlegette.

A tavaly karácsonyi zárlattal ellentétben Ferenc pápa idén a Szent Péter-bazilika központi lodzsájáról mondta el karácsonyi beszédét, és nyitva volt a Szent Péter tér is, ahol az eső dacára több ezren hallgatták az egyházfőt.

A pápa a pandémia okozta bezárkózás helyett párbeszédet, egymásra figyelést, közös cselekvést szorgalmazott a társadalomban éppúgy, mint a nemzetközi politikai konfliktusok megoldásában.

Úgy ítélte, hogy a járvány próbára tette a társadalmi kapcsolattartást, és a nemzetközi színtéren is fennáll a veszély, hogy „az összetett válsághelyzetekben a rövidebb kitérőre esik a választás a párbeszéd hosszabb útja helyett”.

Filippo Monteforte / AFP A pápát hallgató hívek az esőben, a Szent Péter téren, 2021. december 25-én.

Szokás szerint felsorolta a világ konfliktusok dúlta térségeit, elsőként az évtizede háború dúlta Szíriát említve; majd szólt Ukrajnáról, párbeszédet szorgalmazott a „rákként elhatalmaskodó konfliktussal szemben”.

  • humanitárius támaszt sürgetett a menekülteknek
  • védelmet az erőszak áldozataivá váló nőknek és gyermekeknek
  • valamint olyan környezetvédelmi politikát, mely a jövő generációk számára élhető Földet biztosít.
A szegények, a gyengék, a munkából élők elismerését szorgalmazta a pápa
A „láthatatlan kicsik” iránti szeretetet nevezte a gyermek Jézus születése üzenetének Ferenc pápa a Szent Péter-bazilikában tartott vigílián.

Még pénteken, a Szent Péter-bazilikában tartott vigílián, maszkot viselő ezerötszáz hívő előtt egyebek mellett arról beszélt, hogy:

  • a nagyság keresésétől és a feltűnési vágytól uralt világban a „láthatatlan kicsik” iránti szeretet a gyermek Jézus születésének üzenete
  • Isten nem a nagyságot lovagolja meg, hanem a kis dolgokban rejtőzik el; ezt az utat választja azzal a céllal, hogy elérjen bennünket, megérintse szívünket, és visszavezessen ahhoz, ami számít
  • a karácsonyi fényeken és díszeken túltekintve a lényeget kell látni: „Az Úr megmutatkozott, de az emberek nem fogják fel. Kicsinek mutatkozik a világ szeme előtt, miközben mi a nagyságot keressük (…) Isten leereszkedik hozzánk, és mi fel akarunk lépni a talapzatra. A Magasságos az alázatot mutatja, mi feltűnni akarunk. Isten a pásztorokat keresi, a láthatatlanokat, mi látszani akarunk. Jézus szolgálatra születik, mi éveket töltünk a siker után futással. Isten nem keresi az erőt és hatalmat, gyengédséget kér, és a lélekben kicsiket szólítja”
  • Jézus azokhoz közel jön világra, akik a világ peremén élnek, elfelejtve; oda érkezik meg, ahol az emberi méltóságot próbára teszik; a kirekesztetteket emeli fel, és mindenekelőtt előttük mutatkozik meg, nem a tudós és fontos, hanem a szegény, dolgozó emberek előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik