Nagyvilág

Koronavírus idején: nőtt a leggazdagabbak részesedése a világ összvagyonából

Britta Pedersen / dpa / AFP
Britta Pedersen / dpa / AFP
A szupergazdagok 2020-ban soha nem látott arányban részesültek a javakból – derül ki egy egyenlőtlenségekről szóló friss jelentésből, amelyet a napi.hu dolgozott fel.

A világban felhalmozott vagyon (dollár)milliárdosok kezében lévő része egy százalékról három százalékra nőtt 1995 óta

– áll a World Inequality Reportban a dawn.com szerint. Ez a részesedés-növekedés a pandémia idején még inkább felerősödött. A dolgozat szerint a legnagyobb rögzített bővülés 2020-ra tehető: soha korábban nem fordult elő, hogy a javak akkora részét birtokolják, mint a koronavírus-világjárvány idején.

A jelentés, amelynek egyik szerzője Thomas Piketty francia közgadász, az egyenlőtlengések történetét földolgozó, A tőke a 21. században című monumentális kötet írója, rögzíti:

az emberiség leggazdagabb 1 százaléka az összes 1995 óta felhalmozott vagyon több mint egyharmadát vette birtokba, míg az alsó 50 százalék mindössze két százalékához jutott hozzá.

A kutatás egyik másik szerzője, Lucas Chancel, a Párizsi Közgazdasági Iskola vezető közgazdásza rámutatott arra: a járvány kitörése után a milliárdosok vagyona, ugye, növekedett, miközben 100 millióval több ember süllyedt mélyszegénységbe, noha a nyomorban élők száma huszonöt éven keresztül folymatosan csökkent.

A Forbes magazin legfrissebb rangsora szerint a világ jelenlegi leggazdagabb embere Elon Musk Tesla-vezér, mintegy 265 milliárd dollárral. A jelentés szerint a világ 52 leggazdagabb emberének vagyona az elmúlt 25 évben évente 9,2 százalékkal növekedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik