Nagyvilág koronavírus

Holland kormányfő: követtünk el hibákat a koronavírus elleni védekezésben

Phil Nijhuis / ANP / AFP
Phil Nijhuis / ANP / AFP
Mark Rutte a Telegraaf című holland napilapnak adott interjúban elismerte, hogy kormánya hibákat követett el a koronavírus elleni védekezés stratégiájában. A holland miniszterelnök szerint a legnagyobb hiba az volt, hogy nem kezdték el korábban az emlékeztető oltás beadását népszerűsítő kampányt – írja az MTI.

A Telegraaf cikkét szemléző Dutch News című angol nyelvű holland hírportál szerint Rutte azt mondta:

a kritikusoknak igazuk van, amikor azt mondják, hogy Hollandia hamarabb is elkezdhette volna az emlékeztető oltások beadását.

Kijelentette: a novemberi intézkedéscsomag „nem volt elég kemény”, de az egy héttel ezelőtt bevezetett intézkedések már megfelelők lehetnek a járvány visszaszorítására.

Arra a felvetésre, hogy a kutatások szerint zuhan a kormány járványügyi stratégiájába vetett bizalom, Rutte azt válaszolta: arra a következtetésre jutott, az embereknek elegük van abból, hogy korlátozások között élnek.

Ugyanakkor a kormányfő azt mondta: „hibákat követtem el a kommunikációban is. Kezdetben túl nagy hangsúlyt fektettem az emberek saját felelősségére és túl keveset a kötelező intézkedésekre”. Ráadásul nem tudta kellőképpen meggyőzni az embereket az alapvető szabályok betartásának szükségességéről sem.

A hírportál tájékoztatása szerint a koronavírus omikron változatát egyre nagyobb arányban mutatják ki az új fertőzöttek között Hollandiában. Főként Amszterdamban terjed, ahol a koronavírus-fertőzések közel felét okozza, ami tizenkétszeres növekedést jelent az elmúlt nyolc nap alatt. Az omikron az ország többi részén a fertőzések 10-15 százalékát tette ki a múlt héten. A holland közegészségügyi intézet (RIVM) arra számít, hogy ez a vírusvariáns lesz a koronavírus domináns törzse az év végére – közölték.
A legfrissebb napi adatok szerint a koronavírus-fertőzöttek száma kise mértékben csökken Hollandiában, naponta átlagosan 13 460-an fertőződnek meg, ami 1 százalékkal maradt el a múlt heti adatoktól. Naponta átlagosan 179 beteg kerül kórházba, miközben a kezeltek száma 94-gyel, 2275-re csökkent. Ez egy hónapja a legalacsonyabb érték – közölték. Intenzív osztályon 601 beteget ápolnak, 14-gyel kevesebbet, mint egy héttel korábban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik