Nagyvilág

Vészhelyzetet hirdetett London polgármestere az omikron miatt

London polgármestere súlyos incidensnek minősítette a Covid-19 vírus omikron variánsának gyors terjedését a brit fővárosban – jelentette a BBC.

Sadiq Khan azt mondta, hogy az omikron, amely már jelenleg is a domináns variáns Londonban, komoly problémát okoz városszerte az egészségügyi rendszerben, egyre nagyobb a nyomás a kórházakon, miközben az ellátó személyzet jelentős része kiesik betegség miatt.

Növekszik a kórházi felvételek száma, de a kórházi alkalmazottak létszám-kiesése is hatalmas mértékben nő

– közölte Khan, aki szerint az Egyesült Királyságban a londoni régiót sújtja leginkább Covid-fertőzés. Londonban több mint 26 ezer új fertőzöttet azonosítottak az elmúlt 24 órában, ami a koronavírus-járvány kitörése óta a legmagasabb szám. A kórházakban 1534 Covid-beteg van, ami közel 30 százalékos növekedés a múlt héthez képest.

A BBC magyarázata szerint súlyos incidens (major incident) minden olyan vészhelyzet, amely különleges intézkedéseket igényel a segélyszolgálatok részéről. Hasonló rendelkezést utoljára 2017 júniusában a Grenfell-torony tűzesete, valamint a Westminster és a London Bridge-nél történt terrortámadások idején rendeltek el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik