Nagyvilág

Kínai milliárdokkal lóghatott meg egy vagyonkezelő cég

AFP
AFP

A valaha volt egyik legnagyobb kínai ingatlanfejlesztő cég, a China Fortune Land Development azzal vádol egy vagyonkezelő társaságot, hogy eltűnt az általuk befektetett 313 millió dollárral – ez forintra átszámolva több mint százmilliárdos tételt jelent.

A BBC News azt írja, a China Fortune Land Development szerint a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett China Create Capital a nevében fektette be a pénzt, de a céggel nem sikerül kapcsolatba lépniük. Az ingatlanfejlesztő közölte a befektetőivel, hogy bejelentést tett az ügyben a pekingi rendőrségen.

A Fortune Land épp ebben a hónapban mutatta be adósságkezelésre vonatkozó terveit, miután több milliárd dollárnyi kötvény kifizetését nem teljesítette.

A Sanghaji Értéktőzsdére a héten benyújtott dokumentum szerint 2018-ban a Fortune Land egyik tengerentúli üzletága aláírt egy megállapodást, amely a Wingskengo Ltd. nevű céget bízta meg azzal, hogy befektetéskezelési szolgáltatásokat nyújtson az ingatlanfejlesztőnek. Mint kiderült, a Wingskengo utasítása alapján a Fortune Land 313 millió dollárt utalt át a China Create Capital számára. Azt állítják, hogy a befektetéstől 7-10 százalékos éves hozamot vártak a megállapodás 2022 végén esedékes lejártáig, a Fortune Land azonban azt most közölte, elvesztette a kapcsolatot a Create Capital vállalattal, hozzátéve: „nincs mód annak megítélésére”, hogy a hiányzó pénz milyen hatással lesz jelenlegi és jövőbeli nyereségükre.

Több más nagy kínai ingatlancéghez hasonlóan a Fortune Land részvényei is bezuhantak az elmúlt hónapokban az iparágat sújtó adósságválság miatt. A cég Sanghajban jegyzett részvényei idén több mint hetven százalékot veszítettek értékükből, miután nem teljesítették pénzügyi kötelezettségeiket.

A Fortune Land ezzel együtt a hónap elején közölte, a hitelezők egy csoportja jóváhagyott egy adósság-átütemezési tervet. A megállapodás potenciálisan mentőövet kínált a súlyosan eladósodott vállalatnak.

A Fortune Land csak egyike azoknak az adósságokkal terhes kínai ingatlanfejlesztőknek, amelyekre intenzív nyomás nehezedik, miután Peking tavaly átfogó programot indított az ágazat túlzott hitelfelvétele ellen. A mintegy 300 milliárd dolláros adóssággal rendelkező Evergrande iparági óriás volt a válság által leginkább sújtott vállalat, amely a közelmúltban nem fizetett kamatot egyes tengerentúli kötvényekre.

Eközben a rivális fejlesztő, a Kaisa, amelynek 12 milliárd dolláros offshore adóssága van, nem fizetett vissza 400 millió dollárt a múlt héten lejáró kötvényekből.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik