Nagyvilág

A fiatalok nem vevők Orbán Nyugat-ellenességére

Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
Benko Vivien Cher / MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda
A Medián szerint ugyanakkor az összes választó 48 százaléka pártolja, hogy a kormányfő maradjon hivatalában a választás után is.

A HVG szerint örülhet Orbán Viktor, hogy a választáson nem csak fiatalok szavaznak. A lap azért jutott erre a megállapításra, mert a felkérésére készített Medián-felmérés szerint a huszon- és harmincévesek szerint Nyugaton szinte minden jobb, mint nálunk, állítson bármit is a kormány. Ez a véleményük azonban nemcsak a Fidesz-táboráétól tér el, hanem az átlagétól is.

A 18–29 évesek kritikájával nagyon sokban közösséget vállalnak a 30–39 évesek is.

A kormánnyal a huszonévesek, gyakran a harmincasok is elégedetlenebbek, eredményeit a 18–39 évesek egy százfokú skálán csak 40-re értékelik.

A huszonévesek 47, a harmincasok 52 pontra értékelték az iskolák, egyetemek színvonalát, az egészségügyi ellátásra 31 pontot adtak és még meglepőbb, hogy több kérdésben inkább a baloldalra jellemző közösségi értékeket támogattak.

A harmincasoknak nem tetszenek a jövedelmi különbségek, és a legfiatalabbak 65 százaléka szerint Nyugaton jobban támogatják a szegényeket. 70 százalék szerint ott jobb az emberi kapcsolatok minősége. 84 százalékuk a nyugati gazdaságot jóval erősebbnek tartja, mint a magyart.

Ugyanakkor az összes korosztályt nézve a miniszterelnök maradását támogatók vannak többen, a Fidesz kétmilliós szavazóbázisa masszív, még azok is támogatják, akik vesztesei az Orbán-kormány politikájának.

Az adatfelvétel pillanatában a megkérdezettek egyharmada volt 40 év alatti. Az összes válaszoló 48 százaléka pártolta, hogy az Orbán-kormány a választások után is maradjon hivatalban, a 9 százaléknyi bizonytalan mellett csak 43 százalék tartott szükségesnek kormányváltást.

Módszertan

A kutatás december 4-e és 7-e között készült, a magyarországi népességet reprezentáló 1000 fős mintában szereplők telefonos megkérdezésével.

xxxx

Kapcsolódó
Orbán Viktor: A Nyugat fokozatosan elvesztette hitét a saját küldetésében
A Mathias Corvinus Collegium évnyitóján mondott beszédet a kormányfő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik