Nagyvilág

Milliókat emelt le alvó exbarátnője mobiljáról egy kínai férfi

PonyWang / Getty Images
PonyWang / Getty Images

Közel nyolcmillió forintnak megfelelő összeget emelt el alvó exbarátnője mobiltárcájából egy fiatal kínai férfi. A Vice online kiadása szerint a fiatalember felemelte az alvó nő szemhéját, és így oldotta fel a telefonját, hogy hozzáférjen a bankszámlájához.

A huszonnyolc éves férfi  még tavaly decemberben látogatta meg a volt barátnőjét azzal az ürüggyel, hogy vissza akarja adni neki a pénzt, amit még akkor kért tőle kölcsön, amikor együtt jártak.

Mivel a nő épp gyengélkedett, a férfi felajánlotta neki, hogy vacsorát főz, és előkészíti a megfázás elleni gyógyszerét. Miután azonban a nő elaludt, a volt barátja a nő okostelefonjára tette az ujját, hogy feloldja a készüléket, majd felemelte a szemhéját is, hogy megkerülje az Alipay alkalmazás arcfelismerő ellenőrzését. Miután a férfinak sikerült bejutnia, a nő megtakarítási számlájáról és hitelkártyájáról pénzt utalt át a saját számlájára, ezután zsebre vágta a telefont, és magához vett még egy kabátot is. A férfi az ellopott milliókat megélhetési költségeire és szerencsejáték-tartozásainak fedezésére fordította.

Miután a nő másnap reggel felébredt, a másik telefonján észlelte a pénzmozgás nyomait, és amikor nem érte el a volt barátját, feljelentést tett a rendőrségen. A jelentés szerint a férfi egy másik városba menekült, és idén áprilisban tartóztatták le. Büntetése 3,6 év börtön, és 3100 dollár pénzbírság lett.

Az eset a hétvégén járta be a kínai közösségi médiát, ahol vita alakult ki az arcfelismerő rendszerek biztonságos voltát illetően. Egyes felhasználók úgy vélték, hogy jobb kikapcsolni a biometrikus azonosítási módokat, és inkább a jelszavak használát érdemes előnyben részesíteni. Az ügyben az Alipay szolgáltató is megszólalt: kártérítést ajánlottak fel, egyúttal azt javasolták a felhasználóknak, hogy alkalmazzanak többlépcsős azonosítást.

Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: PonyWang / Getty Images

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik