Nagyvilág

Plágiumügye miatt lemondott a magyarellenes román miniszter

Florin Roman / Facebook
Florin Roman / Facebook

Romániában az ellene megfogalmazott plágiumvádak miatt szerdán lemondott a kutatásért, digitalizációért felelős miniszter, mert nem akarta, hogy a botrány ártson a kormány megítélésének. A döntést Florin Roman közösségi oldalán jelentette be.

A Krónika azt írja, a liberális politikus 20 napig irányította a tárcát, amelynek éléről azt követően távozott, hogy Nicolae Ciucă miniszterelnök is felszólította, tisztázza magát a vád alól, amit a miniszter alaptalannak nevezett, de úgy vélte, bármit is mondana, irreleváns lenne „a kákán csomót keresők” számára.

Amikor a fehérből fekete lesz, amikor minden szavadat kiforgatják, amikor felelősséget vállalsz tárgyi tévedésekért, ám mandátumod első napjától lincselésben van részed, az túl sok

– írta közösségi oldalán Florin Roman, mellékelve bejegyzéséhez diplomáját.

A politikust a Libertatea című lap azzal vádolta, hogy a Titu Maiorescu Egyetem pszichológia tanszékén 2012-ben megvédett disszertációja nagy részét forrás megjelölése nélkül másolta. A dolgozat tíz oldala szóról szóra megegyezett egy egyetemi tanár temesvári műszaki egyetemnek írt 2007-es jegyzetének vonatkozó fejezeteivel, még az illusztrációkat, hibákat is ugyanúgy vette át.

Roman azzal védekezett, hogy disszertációja végén a források közt feltüntette a művet, saját értelmezése szerint pedig az a plágium, ha valaki sajátjaként tüntet fel egy tudományos művet, de ő ilyet nem tett. Mindez azért pattant ki, mert a politikus önéletrajzában saját szerzeményként tüntetett fel egy könyvet, amit sem a sajtó, sem ő nem talált.

Nem ez volt az egyetlen gond az életrajzával. Abban azt tüntette fel, hogy a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen könyvelésből szerzett diplomát, de Daniel David rektor közölte, Roman nem volt a hallgatójuk, valójában a gyulafehérvári December 1. Egyetem egy akkreditálatlan képzését végezte el, amely után a BBTE-n vizsgázott, ami nem egyenértékű a diplomával, csak almérnöki képesítést szerzett.

A Krónika emlékeztetett rá, hogy a távozó miniszter a Nemzeti Liberális Párt (PNL) egyik legagresszívebben magyarellenes politikusa, többször is durván kirohant a magyar közösség anyanyelv- és jelképhasználata ellen.

Alaptalannak tartja a kutatási miniszter az ellene felhozott plágiumvádat. Megalapozatlannak nevezte Florin Roman kutatási miniszter ellene felhozott vádját, de úgy véli, bármit is mondana a témában, irreleváns lenne „a kákán csomót keresők” számára. (Ezt a cikket a Krónikáról másolták: https://kronikaonline.ro/belfold/belebukott-a-plagiumugyebe-a-roman-kormany-digitalizacioert-felelos-minisztere)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik