Nagyvilág

Megint a közösségi médiától óvja az embereket a török elnök

Turkish Presidency / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Turkish Presidency / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Recep Tayyip Erdoğan török elnök szombaton a demokrácia egyik fő kihívójának nevezte a közösségi médiát, és fogadkozott, hogy megvédi az országa állampolgárait a dezinformációs veszélyekkel szemben.

A közösségi média, amelyet megjelenésekor a szabadság szimbólumaként jellemeztek, a mai demokrácia egyik fő veszélyforrásává vált

– idézi a török államfőt a Hürriyet News című török hírportál. Erdoğan ezeket egy isztambuli telekommunikációs konferenciára elküldött videóüzenetben mondta.

Törökország tavaly fogadott el egy törvényt, amely előírja, hogy a több mint egymillió felhasználóval rendelkező közösségi média platformok nyissanak helyi hivatalos képviseletet, és a tevékenységükhöz kapcsolódó adatokat szintén Törökországban tárolják. A nagy közösségi média cégek, köztük a Facebook, a YouTube és a Twitter azóta irodákat nyitott Törökországban.

Egy új szabályozás sajtóértesülések szerint bűncselekménynek minősítené, és öt évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná a „dezinformációt” és a „fake news” terjesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik