Nagyvilág

Ötvenhárom menekült halt meg egy kamionbalesetben Mexikóban

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
A raktérben kétszáz fő utazhatott, a halottakat több sorban tudták csak elhelyezni az autópályán, fehér lepedőkkel letakarva.

Csütörtök estig ötvenhárom ember halálát állapították Mexikó déli részén abban a balesetben, amelyben egy menekülteket szállító kamion egy acélból készült gyalogoshíd pillérjének csapódott. A jármű rakterében mintegy kétszáz embert szállítottak szorosan összezsúfolva, így a mentés során a túlélőkre és a halálos áldozatokra egymás hegyén-hátán fekve találtak rá. Az AP hírügynökség az esetről beszámolva azt írta, 2010 óta ez volt a legtöbb halálos áldozatot követelő nap. Akkor egy drogkartell mészárolt le hetvenkét menekültet Mexikó északi részén.

A beszámoló szerint annyira riasztó volt a helyzet, hogy az önkéntes mentők a karjuknál és lábuknál fogva húzták ki a halomról a holttesteket, míg néhány túlélő önmagát szabadította ki a raktér összecsavarodott acéllemezei közül.

Az elsőként kiérkező mentők a sajtónak azt mondták, hogy sok sérült, aki járni tudott, elmenekült a helyszínről, attól tartva, hogy a bevándorlási hivatal emberei feltartóztatják majd őket. Az egyik mentős azt mondta, azok közül, akik a környező lakott területekre indultak, sokan véres ruhákban, zúzódásokkal indultak útnak.

Az egyik túlélő azt mondta, hogy a kamionban főként Guatemalából és Hondurasból érkező bevándorlók tartózkodtak, közöttük nyolc-tíz kisgyermek is lehetett. A túlélő hozzátette az Egyesült Államokba próbált bejutni, de most arra számít, hogy visszatoloncolják Guatemalába.

A mexikói kormány a legutóbbi időkben azzal próbálja nyugtatni az Egyesült Államokat, hogy megfékezi a gyalogszerrel közlekedő menekülteket, és újraindítja a „Maradj Mexikóban” elnevezésű politikai programját. Ezzel azonban nem sikerült megállítani a menekültáradatot, mert az emberek egyre gyakrabban embercsempészek teherautóiban próbálnak eljutni a határhoz. Ezekért a fuvarokért az embercsempészek több ezer dollárt is kérhetnek, ám az utasok ezzel gyakran halálos kockázatot vállalnak.

A rendkívül súlyos baleset hírére a Vatikánból pénteken maga Ferenc pápa küldött részvétüzenetet Tuxtla Gutierrez püspökének. A pápa az üzenetben közölte azt is, imát mondott az áldozatokért, családjaikért és a sérültekért.

A tömegszerencsétlenségre reagálva a mexikói és a guatemalai elnök is részvétét fejezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik