Nagyvilág

Macron Orbánt politikai ellenfélnek, de európai partnernek tartja

JOHN THYS / POOL / AFP
JOHN THYS / POOL / AFP

Orbán Viktor politikai ellenfél, de európai partner – hangsúlyozta Emmanuel Macron francia államfő egy csütörtöki sajtótájékoztatóján az Euronews összefoglalója szerint. A francia elnö szerint a 27 európai kormány- és államfőnek együtt kell működniük Európáért és meg kell találniuk a kompromisszumokat. (Franciaország lesz az EU soros elnöke 2022 első felében.) „Még akkor is ha vannak komoly nézeteltéréseink. És vannak, például a jogállamiság kérdésében. De az önállóság, a fejlődés tekintetében hasznos kompromisszumokat köthetünk.”

Két komolyabb ügyben lehet komoly nézeteltérés a magyar kormány és a francia elnökség tervei között. Az egyik az európai minimálbér. Valamiféle tisztességes európai minimálbért szeretne Macron, de ez nem egységes minimálbért jelentene, hanem egyfajta irányelvre lenne szükség szerinte, amelynek segítségével az alacsony béreket sikerülne emelni.

Ahogy újságírói kérdésre válaszolva is említette, az egyik ütközési pont a magyar kormánnyal várhatóan a jogállamisági kérdésben lesz.

„Macron szerint újra kell gondolni az eszközöket, és újabbakra is szükség lehet az európai értékek erősítéséhez. Kijelentette, hogy a jogállamiság nem alku tárgya. Ez azért fontos kérdés, mert a francia elnökség alatt várható az EU Bíróságának ítélete a magyar és lengyel kormány indította perben, mellyel a jogállamisági mechanizmust támadták meg. A főtanácsnoki indítvány elutasította Budapest és Varsó érveit, és általában a bíróság ítélete nagyjából megegyezik az indítvánnyal. Azaz elhárulhat az akadály a mechanizmus bevetése elől.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik