Nagyvilág

Biden katonai erősítést ígért a térségünknek

Nicholas Kamm / AFP
Nicholas Kamm / AFP
Miután hosszú beszélgetést folytatott Joe Biden amerikai elnök orosz kollégájával, Vlagyimir Putyinnal, beszélgetésükről telefonon tájékoztatta az összes közép-európai NATO-tagállam, köztük Magyarország vezetőit, valamint az ukrán elnököt is.

Joe Biden amerikai elnök további “katonai képességeket” ígért csütörtökön a közép-európai NATO-tagállamok számára, illetve megfogadta, hogy jobban be fogja őket vonni a régióval kapcsolatos döntések meghozatalába – közölte Asta Skaisgiryte litván elnöki tanácsadó újságírókkal.

Biden arról is biztosította szövetségeseit, hogy a hátuk mögött semmiről sem fognak a régiót illetően megállapodni Oroszországgal. A litván tisztségviselő szerint Biden ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy “nélkületek semmit, ami titeket érint”.

Egy magas rangú amerikai illetékes Washingtonban kijelentette, hogy Biden ismételten hangsúlyozta: az Egyesült Államok kiáll az észak-atlanti szervezet alapokmányának 5. cikkelye mellett, amely kimondja, hogy ha valamelyik tagállamot támadás éri, azt a NATO egésze elleni támadásnak tekintik.

Biden egyébként csütörtök este telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, akivel közölte: az Egyesült Államok támogatja Ukrajna szuverenitását. Az amerikai elnök a nap folyamán a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélésekről tájékoztatta telefonon Magyarország, Észtország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Románia és Bulgária vezetőit.

“Azt mondta, hogy további katonai képességek és biztosítékok lehetségesek ezekben az államokban” – ismertette Skaisgiryte, anélkül, hogy megnevezte volna pontosan mely országok lennének érintettek. Az elnöki tanácsadó szerint Biden hangsúlyozta, hogy Ukrajna szuverén ország, amelynek saját magának kell döntenie a jövőjéről. Az amerikai elnök egyben figyelmeztette Putyint, hogy “nagyon súlyos, európai partnerekkel összehangolt következményei lennének” annak, ha Oroszország megtámadná Ukrajnát.

Biden kedden hosszú megbeszélését folytatott Putyinnal. Azt követően a Fehér Ház tudatta, hogy az amerikai elnök sem ígéretet, sem engedményeket nem tett az orosz elnöknek. Az amerikai elnök elképzelései szerint több magas szintű megbeszélést tartanának Oroszországgal és az Egyesült Államok legalább négy fő észak-atlanti szövetségesével, “megvitatva nagy vonalakban Moszkva NATO-val kapcsolatos aggodalmait”, illetve – mint fogalmazott – azt, hogy tudnak-e megoldást találni “a hőmérséklet lecsökkentésére a keleti front mentén”.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik