Nagyvilág

Új-Zélandon már soha nem vehetnek majd cigit a most 14 éven aluli gyerekek

AFP
AFP

Új-Zélandon a következő nemzedéktől kezdve betiltják a dohányzást – jelentette be a kormány csütörtökön. Ezt azt jelenti, hogy a törvény hatályba lépésekor

a most 14 évesek vagy fiatalabbak már soha nem vásárolhatnak majd legálisan dohányterméket az országban.

„Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni ” – mondta Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes. Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba, és a dohánytermékeket árusító üzletek számát is csökkentik.

Emiatt egyébként kritizálják is a jogszabályt egyes pártok, miután szerintük ezzel az intézkedéssel az alacsonyabb jövedelműeket sújtják leginkább, akiknek több cigarettát kell vásárolniuk és többet kell dohányozniuk ahhoz, hogy a számukra szükséges nikotinadagot elérjék. Aggodalmak merültek fel amiatt is, hogy a tiltás miatt növekszik majd a feketekereskedelem.

„Ez történelmi nap az ország egészségügye szempontjából” – ezt mondja viszont a miniszterhelyettes, aki szerint a dohányzás okozza a legtöbb, egyébként megelőzhető halálesetet az országban, és minden negyedik rákos megbetegedés is erre vezethető vissza. Új-Zéland kormánya azt tűzte ki célul, hogy 2025-re senki se dohányozzon az országban; ezért a leszokást segítő intézkedéseket is terveznek.

A jogszabályt 2022-ben vezetik be, a korhatárok pedig 2023-ban lépnek életbe.

via MTI, The Guardian

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik