Nagyvilág

Márki-Zay és Orbán is bekerült a legbefolyásosabb európaiak közé

Közzétette a 2022-es év legbefolyásosabb európai személyeinek listáját a Politico, amelyen két magyar politikus is helyet kapott – vette észre a 444.

Az álmodozók csoportjában az ellenzék miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter az 5. helyet szerezte meg. Jellemzésében többek között azt írják, hogy Márki-Zay egy barátságosabb alternatívája lehet a jelenlegi kormányfőnek, határozottan EU-barát, folyékonyan beszél angolul, németül és franciául, és közgazdaságtanból doktori címet szerzett. Ezt a csoportot Anne Hidalgo, Párizs polgármestere vezeti, de helyet kapott benne Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is.

Ugyancsak az 5. helyet szerezte meg a zavarkeltők csoportjában Orbán Viktor, akiről azt írják, hogy az elmúlt évtized nagy részét arra használta fel, hogy az Európai Uniót rossz színben tüntesse fel, folyamatosan harcolt az Európai Bizottsággal, miközben hazájában az illiberális demokráciát népszerűsítette. Ráadásul a Brüsszel ellenes nacionalizmusa ragadós volt, Szlovénia és Lengyelország is átvette azt. Érdekesség, hogy a zavarkeltők csoportját viszont pont egy olyan személy vezeti, a lengyel Donald Tusk, az Európai Néppárt elnöke, aki viszont pont hogy szeretné megmenteni az EU-t. Ugyanebben a csoportban a 9., utolsó helyen feltűnik Aljakszandr Lukasenka, fehérorosz elnök is.

A legbefolyásosabb európai közszereplőnek Mario Draghit, az Európai Központi Bank vezetőjét választották meg, míg Olaf Scholz, a németek szerdán beiktatott kancellárja a cselekvők csoportjának első helyét szerezte meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik