Nagyvilág

A külügy elismerte, hogy tőlük kapott uniós vízumot Lukasenka tiltó listás embere

A magyar külügy elismerte a Szabad Európának, hogy schengeni vízumot adott Aljekszandr Lukasenka egyik bizalmi emberének, Vladimir Bazanovnak. A tárca állítása szerint a vízumot Svájc nevében adták ki, mert ilyen ügyekben megállapodásuk van érvényben az alpesi országgal Belaruszra.

Bazanovot Csehországban vették őrizetbe, majd ki is utasították az országból. A cseh rendőrség előre készült a belarusz férfi elfogására.

Vladimir Bazanov, aki Lukesanka bizalmi embere, korábban katona volt, de 2019 óta a Belarusz Labdarúgó-szövetség vezetője is. Észtországból, Lettországból és Litvániából is ki van tiltva a 2020-as belarusz választási csalásban való részvétele miatt.

Bazanov november 30-i elfogása diplomáciai vihart kavart, a belarusz külügy berendelte a minszki cseh nagykövetség ügyvivőjét, és tiltakozó jegyzéket adtak át neki.

Vladimir Bazanov hivatalosan a belarusz női futballválogatott európai túráját kísérte személyesen, feleségével együtt. Előtte Cipruson voltak, Ciprus azonban nem schengeni ország. A sportolókat segítő Belarusz Sportszolidaritás Alapítványnak tűnt fel, hogy mit keres a tiltólistás Bazanov egyáltalán uniós országokban.

Mivel a női válogatott utána a csehországi Opavába volt hivatalos egy meccsre, rákérdeztek a cseh kormánynál, hogy miért engedték be Bazanovot. A cseh külügy november 29-i válasza szerint már akkor vizsgálták az ügyet, a férfi biztosan nem kapott cseh vízumot és nincs is az országban, de ha belép, megteszik „a megfelelő lépéseket”.

A Szabad Európa kérdésére a Külkereskedelmi és Külügyminisztérium megerősítette, hogy valóban magyar Schengen-vízumot kapott Vladimir Bazanov. Egészen pontosan május 21-én kilencvennapos vízumot.

A külügy szerint Svájc nevében eljárva adták ki a vízumot, Bazanov pedig UEFA-meghívót is felmutatott. Ez egyébként azt jelenti, hogy Magyarország bírálta el a kérelmet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik