Nagyvilág

Magyar vízummal foghatták el Lukasenka politikai szövetségesét Csehországban

A Csehországban elfogott Vladimir Bazanov magyar vízummal jöhetett be schengeni területre, írja a Szabad Európa a cseh DenníkN cikke alapján. A portál információit cseh rendőrségi és külügyi forrás is megerősítette, egyikük azt mondta, Bazanovék három hónapos vízumot kaptak a magyar államtól. Egy cseh rendőr közölte: nem tudják, miért kapták a vízumot, ők csak visszavonták azt.

Bazanov Alekszandr Lukasenka szövetségese, a Belarusz Labdarúgó-szövetség elnöke, emlékeztetett a Szabad Európa. A férfit tavaly novemberben 25 társával együtt Észtország, Lettország és Litvánia kitiltotta a területéről a helyi választási csalásokban és azt követő brutális elnyomásban játszott szerepük miatt.

A férfit és feleségét kiutasították december elsejei határidővel Csehországból, a prágai magyar nagykövetség pedig nem cáfolta, hogy magyar vízumot kaptak volna.

Pavel Havlícek, az Association for International Affairs elemzője szerint egyáltalán nem meglepő, hogy a pár magyar vízumot kapott, illetve szerinte a belarusz állampolgároknak jelenleg Magyarországon keresztül vezet a legkönnyebb útjuk schengeni területre, ha megfelelően magas politikai kapcsolataik vannak ehhez.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik