Nagyvilág

A szaúdi újságíró egyik gyilkosát foghatták el a franciák

Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Yasin Ozturk / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
A szaúdi királyi gárda tagja az ellene kiadott körözés ellenére saját nevén utazott Párizsba.

Egy szaúdi állampolgárt fogtak el a francia hatóságok kedden, a gyanú szerint a férfi részt vett a szaúdi rendszert bíráló újságírói, Dzsamal Hasogdzsi megölésében 2018 októberében – írja a BBC News.

A Kalid Ed El-Otaibi nevű férfit a Charles-de-Gaulle párizsi nemzetközi reptéren vették őrizetbe francia értesülések szerint. Tagja lehetett annak a 26 fős csapatnak, ami az isztambuli konzulátuson végzett az oda hivatalos ügyek miatt betérő Hasogdzsival. Mind a 26 fő török körözés alatt áll.

El-Otaibi korábban a szaúdi királyi gárdában szolgált, és saját nevén utazott az RTL rádió szerint.

A gyilkosságról a mai napig az a szaúdi álláspont, hogy pár ügynökük önállósította magát, nem felsőbb parancsra öltek. Csupán az lett volna a feladatuk, hogy rávegyék a Washington Postnak is író Hasogdzsit a hazatérésre. A török hatóságok szerint azonban a legfelsőbb szaúdi vezetés, Mohamed bin Szalman áldásával történt az akció.

Kapcsolódó
Kritizálta a királyi családot, az életével fizetett érte
A szakadár című dokumentumfilm a hollywoodi kémthrillerek stílusában mutatja be a szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi brutális kivégzését, egyben számon kéri a nagyhatalmakat, hogy miért nem tettek meg mindent az ügyben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik