Nagyvilág

Zárt ajtók mögött zajlik majd Biden és Putyin találkozója

Peter Klaunzer - Pool/Keystone via Getty Images
Peter Klaunzer - Pool/Keystone via Getty Images
A Kreml szerint a kétoldalú kapcsolatok siralmas állapotban vannak, a mostani találkozótól viszont sokat várnak.

Nem lesz élő közvetítés Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök keddi, videókonferencia keretében megtartandó megbeszéléséről, hűtötte le a kedélyeket Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn.

Az MTI tudósítása szerint Peszkov elmondta, hogy a tanácskozást az első képsorok nyilvános bemutatását követően, zárt és védett videórendszerben folytatják. Közölte azt is, hogy a közép-európai idő szerint várhatóan délután négykor kezdődő konferencia moszkvai remények szerint alapos lesz és sokáig eltart.

A szóvivő szerint a két elnök közvetlenül fog beszélni egymással, azt viszont nem tudta megmondani, hogy amerikai oldalon ki lesz még jelen Biden mellett.
A tárgyalás várható témái között Peszkov megnevezte az Ukrajna körül kialakult feszültséget, a NATO infrastruktúrájának közeledését Oroszország határai felé, valamint Putyin biztonsági garanciákról szóló kezdeményezését, amely kizárná az észak-atlanti szövetség további keleti bővítését. Peszkov itt hangsúlyozta, hogy a biztonsági garanciák nem egyoldalúak, azok csakis kölcsönösek lehetnek. Mint mondta, a feleknek meg kell vitatniuk, hogyan hajtják végre a genfi orosz-amerikai csúcson elért megállapodásokat. Megfogalmazása szerint a kétoldalú kapcsolatok továbbra is meglehetősen siralmas állapotban vannak.

A Kreml szóvivője végül ígéretet tett arra, hogy a sajtószolgálat tájékoztatni fog a tárgyalások eredményéről, azzal viszont nem kecsegtet, hogy a találkozó után Putyin hivatalos nyilatkozatot tesz a megbeszélés eredményeiről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik