Nagyvilág

Börtönbe küldik Mianmar korábbi, Nobel-békedíjas vezetőjét

AFP
AFP

Négy év börtönbüntetésre ítélték Aung Szan Szú Csít, Mianmar korábbi polgári vezetőjét, akit idén februárban állított félre a hatalmat puccsal megszerző katonai hatalom – írja a BBC.

A hetvenhat éves, 1991-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett politikusnőt tizenegy bűncselekmény elkövetésével vádolták meg, és minden esetben tagadta a bűnösségét.

Végül a hadsereggel szembeni uszításra és a Covid-szabályok megszegésére hivatkozva ítélték el.

Aung Szan Szú Csí február óta házi őrizetben van, azt egyelőre nem közölték, mikor kell börtönbe vonulnia. Vin Mjint, az ország korábbi elnöke, aki az elítélt vezető párttársa, hétfőn szintén négy év börtönbüntetést kapott, őt is ugyanezekben a vádakban találták bűnösnek.

Mianmarban az év eleji katonai hatalomátvétel óta több mint 10 600 embert tartóztattak le, és legalább 1303 másik ember meghalt a tüntetések során.

Aung Szan Szú Csí az 1980-as évek óta harcolt hazája erőszakmentes demokratizálásáért, hosszú időt töltött házi őrizetben, amiből 2010-ben szabadult. Pártja a 2015-ös választást megnyerte, és bár az elnöki tisztséget nem kaphatta meg az alkotmány azon kiegészítése miatt, amely kizárja azokat, akik külföldi állampolgárokkal állnak rokoni viszonyban, létrehozták számára az államtanácsosi pozíciót, így kormányfő lett az idén februári katonai puccsig, ami után őrizetbe vették.

A korábban világszerte ünnepelt politikust több díjától is megfosztották, miután nem lépett fel a rohingja kisebbség elleni erőszakos cselekményekkel szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik