Nagyvilág koronavírus

Észak-Korea naponta figyelmeztet az omikron veszélyeire, de fertőzöttek hivatalosan továbbra sincsenek

KIM Won Jin / AFP
KIM Won Jin / AFP

Észak-Korea naponta figyelmeztet az omikron variáns veszélyeire, holott hivatalosan továbbra sem ismer el egyetlen koronavírusos esetet sem az országban – számolt be a finoman ellentmondásos helyzetről az észak-koreai hírekkel foglalkozó hírportál, az NKNews.

Hétfőn az írták: Észak-Korea arról tájékoztatta a WHO-t, hogy újabb 1421 ember szűrése után sem találtak koronavírusos eseteket az országban, ám az állami média közben a járványvédelmi intézkedések megerősítését sürgeti az új Omikron-variáns elleni küzdelem jegyében.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint az országban november 12. és 25. között végeztek PCR-teszteket. A november 19. és 25. között elvégzett vizsgálatok során 128 influenzaszerű betegségben vagy súlyos akut légúti fertőzésben szenvedő személyt és 579 egészségügyi dolgozót vizsgáltak. A WHO szerint Észak-Korea eddig összesen nagyjából negyvenhétezer embert tesztelt koronavírusra, a koreaiak állítása szerint azonban továbbra sem találtak ferőzötteket.

A phenjani állami média az utóbbi időben napi szinten számolt be az omikron variáns terjedéséről, azt állítva, hogy az „ötször erősebb”, mint a delta változat, és legalább háromszor nagyobb az újrafertőződési aránya. A Koreai Központi Televízió december 3-i híradójában is megemlítette az új vírusvariáns dél-koreai terjedését. Szöul hétfőn huszonnégy omikron variánssal fertőzött esetről számolt be.

Észak-Korea továbbra sem kezdte meg a lakossága koronavírus elleni oltását. A COVAX szolidaritási program eddig 4,73 millió adag AstraZeneca vakcinát különített el Észak-Koreának, de a vakcinák kiszállítása még nem történt meg, és ez a mennyiség amúgy sem elegendő csak a lakosság egy részének beoltására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik