Nagyvilág

Ferenc pápa: Mindenki vegyen részt a politikában és legyen türelemmel

Yorgos Karahalis/Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Yorgos Karahalis/Pool / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Ferenc pápa a demokrácia vívmányait dicsérte a görög fővárosban, Athénban szombaton, miután Katerína Szakellaropulu görög elnök fogadta a katolikus egyházfőt.

A demokrácia bölcsőjéből „évezredekkel később egy ház nőtt ki, a demokratikus népek nagy háza: az Európai Unióra gondolok, valamint a béke és testvériesség álmára, amelyet sok nép számára képvisel” – mondta.

Athén és Görögország nélkül ma Európa és a világ sem lenne az, ami

– hangsúlyozta a katolikus egyházfő. „Kevésbé bölcs és kevésbé boldog” hely lenne – tette hozzá.

Ferenc pápa figyelmeztetett: az eredményeket meg is kell védeni. Rámutatott, hogy nem csak az európai kontinensen tapasztalható a demokrácia hanyatlása. Néhány társadalom megmámorosodott a fogyasztástól, és belefáradt a demokráciába, elégedetlen annak eredményeivel – húzta alá.

A katolikus egyházfő mindenkit felszólított arra, hogy vegyen részt a társadalmi életben és a politikában, és legyen türelemmel. A problémákra a gyógyszer nem a kényszerű népszerűséghajhászásban és feltűnősködésben, illetve a megvalósíthatatlan ígéretekben vagy az elvont ideológiákban rejlik, hanem a jó politikában – mutatott rá.
Ferenc pápa a migrációról is szólt, Európa felelősségét emlegetve a migrációs válságban.

A nacionalizmus önzősége által szétszakított európai közösséget a halogatás és az összehangoltság hiánya jellemzi, holott Európának a szolidaritás motorjának kellene lennie – jegyezte meg.

Katerína Szakellaropulu görög elnök ezzel szemben arra emlékeztetett, hogy Görögország példát mutatott emberségből, és aránytalanul viselte a migrációs válság jelentette terheket.

Ferenc pápa szombat délelőtt érkezett Ciprusról Athénba, ahol legutóbb húsz éve járt katolikus egyházfő.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik