Nagyvilág koronavírus

Kétezer ember került karanténba két koronavírusos diák miatt Svájcban

Fabrice COFFRINI / AFP
Fabrice COFFRINI / AFP

Mintegy 2000 embert, köztük 1600 diákot helyeztek karanténba a Genfi-tónál Svájcban, a koronavírus omikron variánsa okozta két megbetegedés miatt, a Norvégiába utazóknak pedig péntek óta kötelező koronavírus-tesztet végezniük az országba érkezéskor, írja az MTI.

A két svájci megbetegedést egy nemzetközi iskolában regisztrálták, ahol az egyik tanuló családtagja dél-afrikai úton járt, jelentették csütörtök este Vaud és Genf kanton egészségügyi hatóságai. Minden, karanténba helyezett diák a nemzetközi iskola három telephelyének egyikén, a Genftől 25 kilométerre északra fekvő Founexben tartózkodott. Ez utóbbi helyen tíz napra karantént rendeltek el, és mindenkinek PCR-tesztet kell végeztetnie.

Mintegy ezerötszáz, három és tizennyolc év közötti gyermek és fiatal jár ez utóbbi telephely iskolájába. Több mint 80 országból érkeznek, vannak köztük svájciak is.

Genfben több tízezer külföldi él, mert a város ad otthont az ENSZ és több tucat más nemzetközi szervezet székhelyének is.

A Norvégiába utazóknak péntek óta kötelező koronavírus-tesztet elvégeztetniük az országba érkezéskor, függetlenül attól, hogy kaptak-e védőoltást. A határátkelők többségén tesztállomásokat állítottak fel, ahol pedig még sincs ilyen, ott 24 órán belül máshol kell elvégezni a tesztet, és ez esetben gyorsteszt is elegendő.

A tesztelési kötelezettség alól kivételt képeznek a határon ingázók, a légitársaságok személyzete és a hivatásos gépjárművezetők. Más, koronavírus elleni intézkedéseket is szigorítanak Norvégiában, különösen regionális szinten.

Ingvild Kjerkol egészségügyi miniszter pénteken közölte: szigorúbb intézkedésekre van szükség a koronavírus omikron variánsa terjedésének késleltetése érdekében. A cél a helyzet ellenőrzés alatt tartása, az új vírusváltozattal kapcsolatos ismeretek bővítése és az egészségügyi rendszer túlterhelésének elkerülése.

Norvégia sokáig viszonylag jól átvészelte a világjárványt, de idén ősz óta a koronavírusosok száma az országban meredeken emelkedett. Jelenleg az ad aggodalomra okot, hogy egy oslói előkarácsonyi parti után találtak omikronos eseteket, majd összesen 50 pozitív koronavírusos fertőzést azonosítottak a rendezvény következtében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik