Nagyvilág

Már többen menekülnek Afganisztánból, mint Szíriából

STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
STRINGER / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Noha az elmúlt hét évben a szír állampolgárok tették ki az Európai Unióban menedéket kérők legtöbbjét, a tendencia megfordult, szeptemberben az afgánok által beadott menedékjog iránti kérelmek kiemelkedő száma kétszer meghaladta a szíriaiakét - közölte az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal.

Az Európai Unió máltai központú hivatala szerint mintegy 71 200 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az EU-ban szeptemberben. Ez a legtöbbnek számít 2016 novembere óta.

A vizsgált hónapban az afgánok több mint 17 300 menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be az Európai Unió tagországaiban, 72 százalékkal többet, mint augusztusban. Ezzel Szíriát hét év után felváltva, Afganisztán vált a menedékkérők fő származási országává Európában. Az uniós hivatal szerint a megnövekedett számú afgán beadvány követi a tálibok augusztusi hatalomátvételét követő evakuálási műveleteket.

Az afgánokat követően a szíriaiak adták be a legtöbb menedékjog iránti kérelmet az EU-ban, mintegy 9100-et. A török állampolgárok ismét a kérelmezők harmadik legnagyobb csoportját jelentik, ők háromezer kérelmet nyújtottak be szeptemberben. Az irakiak, akik főként a Fehéroroszországon keresztül vezető illegális migrációs útvonalon keresztül jutottak az EU területére, 2900 menedék-kérelmet adtak be.

A tagországi hatóságok ezeken kívül a legtöbb esetben bangladesiek (2800), pakisztániak (2700), albánok (2100), venezuelaiak (1800), grúzok és tunéziaiak (1700-1700) menedékkérelmét regisztrálták. Közölték azt is, hogy mintegy háromezer, menedékjog iránti kérelmet nyújtottak be felnőtt kísérő nélküli kiskorúak. Ez az EU-ban benyújtott összes kérelem 4 százalékának felel meg.

Az uniós tagországok menekültügyi hatóságai szeptemberben mintegy 40 500 elsőfokú határozatot hoztak, lényegesen többet, mint augusztusban. A pozitív határozatok legtöbbje menekültstátuszt, illetve kiegészítő védelmet biztosított a kérelmezőknek. Az elismerési arány különösen a szíriainak (87 százalék), az afgánoknak (86 százalék), a fehérorosz állampolgároknak (85 százalék) és az eritreaiaknak (81 százalék) kedvezett – közölte az uniós hivatal az MTI írása szerint.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik