Nagyvilág europoli

A Belavia fehérorosz légitársaság is rákerült az EU szankciós listájára

Az európai uniós tagállamok kormányait tömörítő Tanács csütörtökön elfogadta a fehérorosz vezetés elleni immáron ötödik szankciócsomagot, amely korlátozó intézkedéseket vezet be mások mellett az ország igazságszolgáltatásának prominens tagjai, a propagandaszervezetek és olyan utazási vállalatok ellen, akik segítették a rezsim által szponzorált embercsempészetet.

A szankciók 17 személyt és 11 szervezetet érintenek, köztük a Belavia fehérorosz légitársaságot is.

Az EU korlátozó intézkedései jelenleg összesen 183 fehérorosz személyre és 26 szervezetre vonatkoznak, és vagyonbefagyasztással járnak, továbbá megtiltják, hogy uniós polgárok és vállalatok pénzeszközöket bocsássanak rendelkezésükre. A természetes személyekre ezen felül beutazási tilalom is vonatkozik, amely megakadályozza, hogy belépjenek az EU területére vagy átutazzanak azon.

A vonatkozó jogi aktusokat, beleértve az érintett személyek nevét is, közzétették az EU hivatalos közlönyében. Uniós források szerint az EU jövő év elején újabb szankciókat fog bevezetni. A tanácsi közleményben azt írták:

Az EU készen áll arra, hogy számos eszközzel, köztük a demokratikus Fehéroroszországot támogató átfogó gazdasági támogatással előmozdítsa a békés, demokratikus átmenetet. Készen áll arra is továbbá, hogy újabb megszorító intézkedéseket fogadjon el, más gazdasági szereplőkkel szemben is, ha a fehéroroszországi helyzet nem javul.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik