Nagyvilág

A CNN váratlanul felfüggesztette egyik sztárműsorvezetőjét

Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
Mike Coppola / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

A CNN határozatlan ideig felfüggesztette a csatorna egyik legnépszerűbb arcát, Chris Cuomo műsorvezetőt – jelentették be magyar idő szerint szerda hajnalban. A váratlan döntést azután hozta meg az amerikai hírtelevízió vezetősége, hogy új bizonyítékok derültek ki bátyja, Andrew Cuomo szexuális zaklatási ügyével kapcsolatban. A tévés által vezetett Cuomo Prime Time a CNN egyik legnézettebb műsora.

New York állam volt kormányzója idén augusztusban mondott le hivataláról, miután több három hónappal korábban több nő is azzal vádolta meg Cuomót, hogy szexuálisan zaklatta őket, vagy helytelenül viselkedett a jelenlétükben. Köztük volt Charlotte Bennett, a kormányzói stáb korábbi tagja, aki arról számolt be, hogy a nála közel negyven évvel idősebb politikus a szexuális életéről kérdezgette, és arra is kíváncsi volt, hogy lefeküdt-e már idősebb férfival. Bennett ezt úgy értelmezte, hogy Cuomo le akar feküdni vele, és mivel nagyon kényelmetlenül érezte magát, az esetet jelentette a kormányzó kabinetfőnökének, valamint részletes jelentést készített róla. Bennettet áthelyezték, majd később felmondott. A részletekről hosszabban itt írtunk:

Kapcsolódó
Tavaly még rajongtak érte, most hatalmasat bukott New York királya
Andrew Cuomo kormányzó tíz éven át vaskézzel irányította New York államot, de egyszerre két botránnyal ő sem tudott megküzdeni.

Cuomót korábban amiatt is sok bírálat érte, ahogy a koronavírus-járványt kezelte, majd kiderült, hogy a Cuomo-kormányzat több ezerrel kevesebb halottat jelentett a valóságosnál, és ezt később maga a kormányzó is elismerte. A járvány közben rendszeresen adott interjút a saját testvérének a CNN-en, ami már eleve sajtóetikai kérdéseket is felvet, a most napvilágra került bizonyítékok szerint azonban Chrisnek jóval nagyobb szerepe volt bátyja védelmében, mint az eddig tudható volt.

Azt Chris már korábban is elismerte, hogy segítséget nyújtott a testvére stábjának, amellyel megsértette a CNN alapelveit, és ezért a tévécsatorna bocsánatot is kért. Az azonban a New York-i ügyészség által most nyilvánosságra hozott iratokból derült ki, hogy a tévés sokkal jobban belekeveredett az ügybe. A közlemény szerint Chris Cuomo rendszeresen üzeneteket váltott Melissa DeRosával, a volt kormányzó főtanácsadójával arról, hogy hogyan kellene védekezni a szexuális zaklatásról szóló vádak ellen.

Sőt, az üzenetek szerint a sztárműsorvezető arra is kész volt, hogy a médiás kapcsolatait latba vetve segítsen a politikusnak és a nyomozóknak elismerte, hogy megpróbált utánajárni, mit tud a zaklatási ügyekről cikkeket író újságíró, Ronan Farrow – Chris Cuomo, azt állította, hogy ez bevett gyakorlat. A tévés egyébként korábban eskü alatt vallotta, hogy nem próbálta meg befolyásolni azt, hogy a CNN hogyan kezelje testvére ügyeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik