Nagyvilág

A NATO és Oroszország vezetői kölcsönösen fenyegetik egymást Ukrajna miatt

Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden szigorúan intett attól, hogy a NATO csapatokat vagy fegyvereket telepítse Ukrajnába – írja az Associated Press. Ez Putyin szerint vörös vonalat jelentene Oroszország számára, és határozott fellépést vonna maga után, fogalmazott az orosz elnök, aki az Ukrajna estleges megtámadásával kapcsolatos nyugati aggodalmakat úgy kommentálta: Oroszországban is aggodalmat keltenek a határa közelében zajló hadgyakorlatok.

Kedden a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a katonai szövetség külügyminisztereinek kétnapost találkozóján Rigában azt mondta: Oroszország magas árat fog fizetni, ha ismét katonai erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen, megsértve az ország függetlenségét és területi egységét. Stoltenberg szerint az Ukrajnát támogató nemzetközi közösség képes súlyos gazdasági, pénzügyi és politikai szankciókat alkalmazni Moszkvával szemben.

Az a tény, hogy növeltük jelenlétünket, mind a Fekete-tenger, mind a balti államok térségében, szintén közvetlen reakció a korábbi orosz katonai beavatkozásra Ukrajnában

– fogalmazott.

Mindeközben az MTI az orosz sajtót szemlézve arról ír, hogy „Oroszország tájékoztatta az Egyesült Államokat”: nincsenek agresszív tervei Ukrajnával szemben, majd szó szerint idézik az orosz biztonsági tanács titkárát, Nyikolaj Patrusevet, aki az Egyesült Államokat Oroszország elleni dezinformációs hadviseléssel vádolta meg.

Az amerikai félhez intézett azon felhívásaink ellenére, hogy fejezze be a dezinformáció terjesztését mind a tömegtájékoztatási eszközökben, mind az európai partnerekkel történő kapcsolattartásban, ebben nem történt változás

– mondta az orosz katonai vezető az MTI szerint.

Ajánlott videó