Nagyvilág

Rajtaütöttek a magyar lélegeztetőgépekkel üzletelő Vinod Sekhar maláj központján a hatóságok

Pénzmosás és adóelkerülés gyanújával tartottak rajtaütésszerű vizsgálatot a maláj hatóságok Vinod Sekhar milliárdos üzletember érdekeltségébe tartozó Petra Group irodáiban.

A Malaysia Now portál értesülése szerint több nyomozó iroda közös akciója volt a Kuala Lumpur-i razzia. A lap szerint az akció nagyjából két hete történhetett a fővároshoz tartozó Bangsarban. A hatóságok dokumentumokat és tárgyi eszközöket is lefoglaltak. A rajtaütésre akkor került sor, amikor Vinod Sekhar külföldön tartózkodott. A lap megkeresésére a maláj hatóságok nem kommentálták az ügyet.

Az ügynek igen komoly magyar vonatkozásai vannak, hiszen az Orbán-kormány a koronavírus-járvány alatt összesen 178 milliárd forintért vásárolt meg 6258 kínai lélegeztetőgépet, a szállítmány a Sekhar érdekeltségébe tartozó GR Technolgies nevű cégen keresztül érkezett Magyarországra.

Bár azt nem lehet tudni, hogy Sekhar mennyit kereshetett a magyar üzleten, az azonban tény, hogy tavaly májusban, röviddel a lélegeztetőgép-biznisz után vett egy luxusjachtot és egy Bombardier BD-700-1A10 magánrepülőt is. Magyarországon a járvány alatt megvásárolt összesen 16 ezer lélegeztetőgép nagy részét raktárakban őrzik, illetve a külügyminisztérium árulja és elajándékozni is elkezdte a fölösleget.

A Momentum politikusa, Tompos Márton augusztusban publikált egy videót, amelyben részletesen bemutatta Sekhar magyarországi üzletét. Ekkor derült ki, hogy a politikus adatkérésére sem a Miniszterelnökség, sem az Emmi, sem a külügy nem adott információt Vinod Sekhar legfelsőbb szintű kapcsolatairól.

Tompos a maláj újság legfrissebb hírére reagálva a Facebookon azt írta, hogy az akcióban a maláj adóhatóság is részt vett, ahol ő is tett egy feljelentést adóelkerülés miatt

Jó látni, hogy bár a magyar hatóságok postafordultával utasították el a beadványomat, a maláj intézmények ennél alaposabbak. Reméljük a harmadik feljelentésem Szingapúrban – ahová a magyar külügy is számlázott – hasonlóan sikeres lesz!

– írta Tompos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik