Nagyvilág europoli

Legális munkaerő-bevándorlást megkönnyítő szabályozást sürget az EP

Európa elöregedő népessége, valamint az egyre égetőbb munkaerőhiány megoldására az Európai Bizottságnak 2022 januárjának végéig a legális munkaerő-bevándorlást megkönnyítő szabályozást kell beterjesztenie – szögezte le az Európai Parlament (EP) a strasbourgi plenáris ülésén elfogadott jelentésében csütörtökön.

A 497 szavazattal, 160 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett elfogadott jelentésben az EP képviselők munkakereső portálként működő tehetségbázis létrehozását javasolták, amely az Európai Unión kívüli országok állampolgárait kapcsolná össze az uniós munkaadókkal a tagállamokban tapasztalható munkaerőhiány enyhítésére.

Az EP az Unión kívüli vállalkozók legális bevándorlását az egész Unióra érvényes rendszerrel segítené, amely belépési és tartózkodási engedélyt adna a céget vagy startupokat alapítani kívánóknak, illetve a művészeknek és a kulturális életben dolgozó szakembereknek. Az EP az alacsonyan és középszinten képzett, nem uniós dolgozók beengedését lehetővé tevő szabályozást is szeretne, emellett a munkavállalók képzettségének és képesítésének elismerését szolgáló rendszert is szükségesnek tart.

Jelentésükben a képviselők öt évre szóló, többszöri belépésre érvényes, évente 90 napos látogatásra feljogosító vízum bevezetésére is kérik az Európai Bizottságot. A hosszú távra érvényes uniós tartózkodási engedély megszerzéséhez szükséges évek számát pedig ötről háromra csökkentenék, valamint a vonatkozó kérelmekkel, köztük a vízumkérelemmel kapcsolatos eljárások egyszerűsítését is javasolták.

Az Európai Parlament továbbá az idénymunkásokra vonatkozó, jelenleg érvényes szabályzást is módosítaná úgy, hogy a munkakeresés céljára három hónapnyi munkanélküliséget és a hozzá járó segélyt tegyen lehetővé az engedélyek bevonása előtt.

(MTI)

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik