Nagyvilág

Újabb több mint hatszáz iraki migránst szállítanak haza Minszkből

617 iraki migránst szállítanak vissza Irakba a fehérorosz fővárosból, Minszkből az Iraqi Airways légitársaság két járatán – közölte csütörtökön Irak moszkvai nagykövetsége. A diplomáciai képviselet erről a TASZSZ orosz hírügynökségnek számolt be.

A minszki repülőtér sajtószolgálata korábban közölte: november 25-én és 26-án a Fehéroroszországon keresztül az Európai Unió (EU) területére bejutni próbáló migránsokat szállítanak vissza az Iraqi Airways légitársaság két járatán.

Az orosz hírügynökség szerint az elmúlt egy héten több mint ötszáz migráns hagyta el Fehéroroszországot. Aljakszej Bjahun, a fehérorosz belügyminisztérium állampolgársági és bevándorlási ügyekkel foglalkozó osztályának vezetője szerint a migránsok naponta, csoportokban hagyják el az országot.

Fehéroroszországban a lengyel, a litván és a lett határnál migránsok ezrei követelik, hogy beléphessenek az Európai Unióba (EU), amit a lengyel és a balti hatóságok megakadályoznak.

Az EU szerint a fehérorosz vezetés az ellene hozott szankciókra válaszul szánt szándékkal idézett elő konfliktust a határon, és ezrével szállította a migránsokat a Közel-Keletről Fehéroroszországba, hogy nyomást gyakoroljon az unióra. Válaszul az EU tovább bővítette a minszki vezetés elleni szankciókat. A fehérorosz kormány tagadja, hogy köze lenne a kialakult helyzethez.

(MTI)

Ajánlott videó