Nagyvilág

Zavargás és kijárási tilalom a festői szigetcsoporton, amely átállt Tajvan mellől Kína oldalára

Lukas Coch / EPA / MTI
Lukas Coch / EPA / MTI

Kijárási tilalmat rendeltek el a Salamon-szigetek fővárosában, Honiarában szerdán, miután tüntetők meg akarták rohamozni a parlamentet – közölte az MTI a helyi rendőrségre hivatkozva.

A rendvédelmi szervek könnygázt vetettek be a tiltakozókkal szemben, akik – egyebek között – egy parlamenthez közeli rendőrőrsöt is felgyújtottak.

A szóvivő nem tudta megerősíteni, hogy a tüntetők Manasseh Sogavare miniszterelnököt akarták-e megbuktatni. Annyit mondott: hatalmas létszámú tömeg gyűlt össze a parlamenttel szemben.

A szomszédos szigetről, Malaitáról is érkeztek emberek a tüntetésre. Malaita lakosai azért elégedetlenek a kormánnyal, mert az 2019-ben, harminchat év után megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Tajvannal, és Pekinget támogatja. Malaita tiltakozott a lépés ellen, ráadásul Tajvantól kért és kapott segítséget a koronavírus-járvány leküzdéséhez. A támogatást megköszönve Malaita vezetője országnak nevezte Tajvant, amit Kína és a Salamon-szigetek kormánya felháborodva fogadott, mert Peking a szigetet szakadár tartományának, saját területe részének tekinti.

A 600 ezres Salamon-szigetek 1978-ban vált függetlenné Nagy-Britanniától. A 2000-es évek elején etnikai viszály lángolt fel az országban. A feszültség miatt Ausztrália békefenntartókat állomásoztatott a térségben 2003 és 2013 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik