Nagyvilág

Megszületett a németek új koalíciós programja: klímaharc és szociális érzékenység

Markus Schreiber / AP / MTI
Markus Schreiber / AP / MTI

Két hónapos tárgyalás után létrejött a megállapodás a kormányalakításról a német Szociáldemokrata Párt (SPD), a zöldek és a liberális párt (FDP) között. A háromoldalú koalíciós megállapodást szerdán jelentették be.

A kormányt Olaf Scholz jelenlegi pénzügyminiszter vezeti majd.

A három párt együttesét, amely szeptember 26-án nyert az országos választáson, a piros, a zöld és a sárga színek miatt németül Ampel, azaz közlekedési lámpás koalíciónak becézi a német közvélemény.

A szociáldemokrata Scholz mellett a zöld Annalena Baerbock lesz a külügyminiszter, Robert Habeck, a párt társvezetője pedig egy új szuperminiszteri szerepkört kap, amely egyesíti a gazdasági tárcát a környezetvédelmi célokkal.

Christian Lindner, az FDP vezetője lesz az új pénzügyminiszter. Az SPD-s Hubertus Heil az egyetlen miniszter a régi kormányból. A munkaügyi miniszter eredetileg az SPD és az Angela Merkel vezette konzervatív CDU/CSU között létrejött nagykoalíció révén került a posztra

A jelentések kiemelik, hogy a német történelemben ez lesz az első koalíció, amely a klímavészhelyzet kezelését kiemelt célként tűzi az egyes minisztériumok elé.

A pártok megállapodtak abban, hogy kötelezettséget vállalnak a szén 2030-ig történő fokozatos kivezetésére, a belső égésű motorok betiltására, valamint a gázenergia-termelés 2040-ig történő megszüntetésére. Ezek mellett a programban vállalták, hogy 12 euróra (azaz 4425 forintra) emelik az óránkénti minimálbért; 16 évre szállítják le a választójogot; évente 400 ezer új lakást hoznának létre, ebből 100 ezret közpénzből húznának fel; digitalizálják az állami szolgáltatásokat; és fogyasztási célra legalizálják a felnőtteknek a marihuánát.

A legközvetlenebb kihívás azonban az lesz, hogy megfékezzék Németországban a Covid-19 újabb, súlyos hullámát.

Életkoruk alapján ez lesz Németország egyik legfiatalabb kormánya.

Sok a találgatás a pártok későbbi együttműködését illetően az elképzelésekben jelentkező jelentős különbségek miatt. A Zöldek hatalmas beruházási programot szorgalmaztak a klímaváltozás elleni küzdelem érdekében, valamint Németország elavult infrastruktúrájának felfrissítését. A választási kampány során adóemelést és az adósságszabályok lazítását ígérték, hogy felszabadítsák a pénzt a megnövekedett kiadások fedezésére.

A fiskális óvatosságáról ismert FDP azonban kizárta az adóemeléseket és az adósságfék lazítását. Mivel az FDP-hez tartozó Lindner kapta a pénzügyminisztériumot, valószínű, hogy nagyobb befolyása lesz az új kormány monetáris politikájára, mint a zöldeknek.

Az új kormány várhatóan a december 6-i héten teszi le a hivatali esküt. Előtte az SPD és az FDP kongresszusán jóvá kell hagyni a koalíciós megállapodást, a Zöldek pedig szavazásra bocsátják azt. A tíz napos folyamat várhatóan csütörtökön kezdődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik