Nagyvilág

A magyar receptet követik a szerb ellenzéki pártok a jövő évi választásokon

Milos Miskov/Anadolu Agency/Getty Images
Milos Miskov/Anadolu Agency/Getty Images
Legutóbb bojkottáltak, ezért kimaradtak a parlamentből, jövőre viszont összefognak a kormány ellen.

A legnagyobb szerb ellenzéki pártok közösen indulnának a jövő évi parlamenti választásokon, elkerülve azt a hibát, amelyet a 2020-as választások idején követtek el, vagyis hogy a voksolás bojkottja miatt kimaradtak a politikai életből – írja az MTI a helyi Nova.rs című hírportál értesülései alapján.

Szerbiában tavasszal parlamenti és elnökválasztást is tartanak tartanak, Belgrádban pedig önkormányzati választásra is sor kerül. Ennek apropóján az ellenzéki pártvezetők hétfő este megállapodtak, hogy közös listán indulnak, és szembe szállnak a két legnagyobb szerb párttal, a 2012 óta kormányzó Szerb Haladó Párttal (SNS) és a Szerbiai Szocialista Párttal (SPS). Az összefogásban részt vesz a Szabadság és Igazságosság Pártja (SSP), a Demokrata Párt (DS), a Néppárt (NP) és a Szabad Polgárok Mozgalma, valamit több kisebb párt is.

2020-ban több ellenzéki párt és tömörülés a választás bojkottja mellett döntött, mert szerintük nem voltak meg a demokratikus választások feltételei, a kormányzó SNS rátenyerelt a médiára, és ellehetetlenítette az ellenzék sajtómegjelenését. Az ellenzék továbbra is fenntartja ezeket a bírálatokat, de már nem kíván kimaradni a parlamenti helyekért folytatott versenyből.

A 250 fős szerbiai törvényhozásban az Aleksandar Vucic köztársasági elnök vezette SNS-nek jelenleg 188 képviselője van.

A kormánykoalíciónak további részét képezik a szocialisták 33 képviselővel, valamint a Vajdasági Magyar Szövetség kilenc képviselővel.

A közvélemény-kutatások arra is rámutattak, hogy várhatóan továbbra is az SNS marad a kormányzó erő, azt azonban még nem lehet pontosan látni, meg tud-e erősödni az ellenzék a következő néhány hónapban, hogy parlamenti helyeket hódítson el a most kormányzó erőktől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik