Nagyvilág

Továbbra is Rumen Radevnek hívják Bulgária elnökét

A szavazatok több mint kétharmadát söpörte be.

Rumen Radevet hirdette ki a bulgáriai elnökválasztás győztesének kedden a bolgár központi választási bizottság, az alelnök pedig ismét Ilijana Jotova lett – írja az MTI.

Kamelija Nejkova, a választási bizottság elnöke közölte, megválasztott elnöknek nyilvánítja Rumen Radevet, alelnöknek pedig Ilijana Jotovát, a döntést a hivatalos közlönyben is közzéteszik.

Előzőleg a választási bizottság közzétette az elnökválasztás november 21-én tartott második fordulójának eredményeit. Eszerint a hivatalban lévő elnökre a szavazók 66,72 százaléka adta le voksát. Ellenfele, a legutóbbi választásokig kormányzó, jobboldali Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért és a török kisebbségi párt támogatását élvező Anasztasz Gerdzsikov, a Szófiai Egyetem rektora a szavazatok 31,8 százalékát kapta. A szavazók 1,48 százaléka mindkét jelölt ellen szavazott.

Radev a dél-bulgáriai Kirdzsali megye kivételével az ország összes régiójában győzött.

Az 58 éves elnök, a légierő egykori parancsnoka, aki 2016 óta tölti be az elsősorban protokolláris jogkörökkel járó elnöki tisztséget, az elmúlt évek során megkerülhetetlen politikai tényezővé nőtte ki magát, pártok és szervezetek széles skálájának támogatását nyerte el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik