Nagyvilág koronavírus

Német egészségügyi miniszter: Tél végére mindenki vagy beoltatja magát, vagy meggyógyul, vagy meghal

MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Minden eddiginél drámaibb hangvételben figyelmeztetett a koronavírus veszélyére a német egészségügyi miniszter hétfőn. Jens Spahn azt mondta, a németekre tél végére három lehetséges forgatókönyv vár: vagy beoltják őket, vagy meggyógyulnak, vagy meghalnak.

A Guardian cikke szerint Spahn arra kért mindenkit, hogy oltassa be magát, vagy ha már két oltást felvett, akkor kérje a harmadik, emlékeztető dózist is.

A miniszter azt követően beszélt erről, hogy az elmúlt 24 órában több mint 30 ezer új fertőzöttet azonosítottak az országban.

A kórházak jelzése szerint lassan nem marad hely az intenzív osztályokon, és bizonyos régiókból már most is jóval távolabbi klinikákra kell szállítani a súlyos állapotban lévő covidos betegeket.

Tél végére Németországban mindenkit vagy beoltanak, vagy meggyógyul, vagy meghal a betegségben

– jelentette ki.

Amikor az újságírók visszakérdeztek, nem gondolja-e, hogy ez így túl erős megfogalmazás, Spahn úgy felelt,

de ez az igazság. A rendkívül fertőző delta variáns miatt nagyon-nagyon valószínű, hogy ez fog történni, és ezért is ajánljuk, hogy azonnal éljen mindenki az oltás lehetőségével.

Azt is mondta, várakozásaik szerint az Európai Unió a hét második felében jóváhagyja az oltásokat az 5 és 11 év közötti korosztálynak, ami azért örömteli, mert jelenleg ebben a csoportban a legnagyobb a fertőzöttségi arány Németországban.

Koronavírus

Spahn közölte azt is, hogy az elkövetkező hónapokban 16 millió rendelkezésre álló Moderna-vakcina jár le, azaz ha nem használják fel őket a 2022 első negyedévében, ezek mennek a kukába.

Mint fogalmazott, német kutatók szerint a Moderna a vakcinák Rolls-Royce-a, a Pfizert pedig a Mercedeshez hasonlította ebben a kontextusban. 

Ezzel egyben arra is utalt, hogy Németországban a lejárathoz közelítő Moderna-vakcinákat alkalmazzák majd a következő időszakban inkább emlékeztető dózisként.

Kapcsolódó
Szijjártó: A következő szállítmányban nem lesznek keleti vakcinák
A következő vakcina-szállítmányban nem lesznek keleti vakcinák.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik