Nagyvilág

Az ukrán hírszerzés vezetője szerint Putyin támadást készít elő országa ellen

Mihail Mecel / AP / MTI
Mihail Mecel / AP / MTI

Oroszország több mint 92 ezer katonát vont össze az ukrán határ közelében, és támadást készít elő Ukrajna ellen január végére, február elejére – állította Kirilo Budanov, az ukrán védelmi minisztérium hírszerzési főigazgatóságának vezetője a Military Times című kiadványnak adott interjújában, amelyből vasárnap ukrán hírportálok idéztek.

A katonai hírszerzés főnöke kifejtette, hogy a támadásban valószínűleg légicsapások, tüzérségi és páncélos támadások is szerepelnek, majd deszanttámadások következnek az ország keleti részében, valamint Dél-Ukrajnában Odessza és Mariupol ellen, továbbá egy kisebb invázió Fehéroroszországon keresztül.

A Kreml olyan támadást tervez, amely jóval nagyobb lesz, mint bármely orosz katonai akció 2014 óta,

hangsúlyozta Budanov.

Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter pénteken a The Washington Post amerikai napilapnak nyilatkozva, azt mondta, még nem tudni pontosan, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök meghozta-e a végső döntést az Ukrajna elleni offenzíváról.

Budanov szerint a katonai támadást pszichológiai műveletek sorozata előzi meg, amelyeknek az a céljuk, hogy destabilizálják Ukrajnát, és gyengítsék az ország védelmi képességét. Moszkva tüntetések megszervezésével törekszik arra, hogy nyugtalanságot keltsen Ukrajnában, ráerősít az emberek kormányellenes érzelmeire. Az orosz pszichológiai műveletek arra irányulnak, hogy elhitessék az ukránokkal: a kormányuk „elárulta a népet” – tette hozzá a hírszerzési vezető. Megjegyezte, hogy a lengyel-fehérorosz határon kialakult migránsválság is része Moszkva ezen erőfeszítéseinek.

Budanov szerint az amerikai és az ukrán hírszerzés feltételezései egy esetleges orosz támadás időpontjával kapcsolatban nagyon hasonlóak. „2022 január végéről vagy február elejéről beszélünk” – fogalmazott.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy reagált: nem zárható ki, hogy provokációkísérletek történnek majd Ukrajnában az állítólagos orosz inváziós fenyegetés alátámasztására. Szerinte mesterséges hisztériakeltés zajlik.

Peszkov arra figyelmeztetett, hogy a délkelet-ukrajnai válság erőszakos megoldására tett kísérletek a legsúlyosabb következményekkel járnának.

Ukrajna valószínűleg újabb kísérletet tesz arra, hogy erőszakkal kezdje megoldani problémáját. Hogy újabb katasztrófát okozzon magának és mindenkinek Európában

– jelentette ki.

Kiemelt képünkön Putyin orosz elnök beszédet mond az orosz polgárháború áldozatai emlékére tartott megemlékezésen az Ukrajnától 2014-ben elcsatolt Krím-félszigeten lévő Szevasztopolban 2021. november 4-én.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik