Nagyvilág

Az Európai Bizottság levélben kéri számon az Orbán-kormányt

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Az Európai Bizottság illetékes igazgatósága írásban kér tájékoztatást a magyar kormánytól bizonyos törvényi előírásokról, amelyek megítélése szerint szembemennek az EU költségvetésének védelmét szolgáló rendelettel – írja a Népszava.

A lap szerint az „adminisztrációs levelet” péntek este küldték el a magyar hatóságoknak. Postázása nem azonos a jogállamisági eljárás hivatalos elindításával, de határozott jelzés arról, hogy a brüsszeli testületnek komoly aggodalmai vannak az uniós pénzek szabálytalan felhasználásával és ezzel összefüggésben a magas szintű korrupció büntetlenségével kapcsolatban.

A hatóságoknak nyolc hetük van válaszolni a felvetetett aggályokra és kérdésekre. Ha a válasz nem elégíti ki az elvárásokat, akkor Magyarország lehet az egyik első tagállam, amellyel szemben bevetik az EU pénzügyi érdekeit a korrupt kormányokkal szemben védelmező közösségi rendelkezéseket. A 6-8 hónapig tartó eljárás az uniós támogatások felfüggesztésével végződhet.

Az EU27-ek közül Magyarország mellett csak Lengyelország kapott tájékoztatást kérő levelet. Továbbításukat személyesen Urusla von der Leyen bizottsági elnök hagyta jóvá.

A bizottsági adminisztráció nem hozta nyilvánosságra, hogy levelében pontosan milyen intézkedéseket és jogszabályokat kifogásol. A rendelet szerint hivatalos eljárás csak akkor indítható egy tagállam ellen, ha hitelt érdemlően lehet bizonyítani, hogy a jogállamiság elveinek megsértése közvetlenül károsítja az EU költségvetését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik