Nagyvilág

Ezrek tüntenek egy kiszáradt folyó medrében Iránban

iStock / Getty Images Plus
iStock / Getty Images Plus

Több ezer tüntető gyűlt össze Iszfahánban, Irán középső részén, hogy egy kiszáradt folyó újjáélesztését követeljék – számolt be az Aljazeera hírcsatorna. Az iráni állami televízió által sugárzott felvételeken és a közösségi médiában elterjedt videók tucatjain földművesek és egyéb tüntetők tömege látható egy hatalmas kopár földsávon, ahol a Zayandeh Rud folyó korábban folyt.

Adjátok vissza Iszfahánnak a levegőt, adjátok vissza a folyónkat

– skandálták a tüntetők. Néhányan egyenlőséget és igazságosságot követeltek.

A tiltakozás nem teljesen váratlan, mivel a folyó kiszáradása közvetlenül befolyásolja a tartományban élő gazdálkodók százezreinek a megélhetését amellett, hogy károsan befolyásolja a természeti környezetet is. A folyó évek óta vízhiánnyal és a kiszáradással küzd, a gazdálkodók pedig időről időre tiltakoznak, mivel hiányolják a problémára fordított kormányzati figyelmet. A szakemberek azonban még nem találtak fenntartható megoldást a probléma megoldására.

A korábbi kormányzatok ugyan ígéretet tettek rá, hogy találnak megoldásokat, és az ország Legfelsőbb Vízügyi Tanácsa jóvá is hagyott egy kilencpontos intézkedési tervet, amely a vízi élőhelyek revitalizációját célozza. Ez a tanács szerint nyolc évvel ezelőtt még fenntartható megoldásnak tűnt, de valójában soha nem valósították meg teljesen.

A gazdák több mint egy hete tiltakoznak a helyszínen, de a pénteki tüntetés váratlanul sok embert mozgatott meg, ami már felkeltette az iráni kormány figyelmét is. A hírek szerint Ebrahim Raisi elnök környezetvédelmi szakértőkkel tárgyalt, míg első alelnöke, Mohammad Mokhber az állami műsorszolgáltatóval folytatott rövid telefonbeszélgetésben közvetlenül a tüntetőket szólította meg.

Kapcsolódó
Ingyen kenyeret meg rizst is ígért az új, keményvonalas iráni elnök
A múlt héten lezajlott iráni elnökválasztást konzervatív fordulat követheti. Mi lesz az atomalkuval, és miért viselhet fekete turbánt az új államfő?

Mokhber megígérte, hogy az adminisztráció komolyan veszi az ügyet, és azt is közölte, hogy utasította a mezőgazdasági és energiaügyi minisztert a probléma megoldásra. Az elnökhelyettes hozzátette, hogy számos javaslatot tettek az ügyben, de ezek közül egyet sem nevezett meg.

A szárazság évtizedek óta sújtja Iránt, de az elmúlt évtizedben ez a folyamat felerősödött.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik