Nagyvilág

Afganisztán egész területén jelen vannak az Iszlám Állam harcosai

MTI/EPA
MTI/EPA

Afganisztán szinte mind a 34 tartományában jelen vannak már az Iszlám Állam terrorszervezet dzsihadistái – írja az MTI. Az afgán helyzetet Deborah Lyons, az ENSZ afganisztáni különmegbízottja értékelte.

Lyons az ENSZ Biztonsági Tanácsában (BT) arról számolt be, hogy a tálibok főként a feltételezett terroristák illegális őrizetbe vételével és meggyilkolásával próbálják megfékezni az Iszlám Állam Afganisztánban aktív, és az Iszlám Állam-Horaszán Tartomány (ISKP) nevet viselő csoportját. Mindössze néhány órával korábban az ISKP jelentkezett két kabuli robbantás elkövetőjeként, amelyben legalább egy ember életét vesztette és hatan megsebesültek egy zömmel síiták lakta városrészben.

Lyons szerint a tálibok képtelenek megfékezni a szélsőségesek terjeszkedését.

Az ISKP, amely egykor néhány tartományra és a fővárosra korlátozódott tevékenységben, mára szinte minden tartományban jelen van és egyre aktívabb

– jelentette ki a diplomata. Hozzátette, hogy míg tavaly 60 merényletet követtek el a dzsihadisták, az idén már 334 terrorcselekmény fűződik hozzájuk.

Lyons egyben ismételten humanitárius katasztrófára figyelmeztetett a tél beálltával, tekintettel az összeomlott gazdaságra és az aszályra. Hozzátette, hogy a gazdasági összeomlás az illegális drog-, fegyver- és emberkereskedelmet fogja elősegíteni, illetve a szabályozás nélküli pénzügyi átutalásokat, „amelyekből csak a terroristák húznak hasznot”.

Úgy fogalmazott, hogy ezek a kórságok először Afganisztánt, majd az egész régiót fogják megfertőzni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik