Nagyvilág koronavírus

Rekordon az új fertőzöttek száma Szlovákiában, humanitárius válság fenyeget

Pavel Neubauer / MTI / AP / TASR
Pavel Neubauer / MTI / AP / TASR
A járványhelyzet rendkívül súlyos. Az egészségügyi intézményeket összeomlás fenyegeti, a püspökök oltakozásra szólítottak fel.

A koronavírus-járvány kezdete óta még soha nem azonosítottak annyi fertőzöttet egyetlen nap alatt Szlovákiában, mint kedden.  8342-vel nőtt a fertőzöttek, 43-mal a halálos áldozatok száma. Az Új Szó szerint 2879 embert kezelnek kórházban. 253 beteg van intenzív osztályon, 246 lélegeztetőgépen.

Vladimír Lengvarsky egészségügyi miniszter (a képen) előzőleg  közölte: Szlovákiában már csak 20 lélegeztetőgéppel ellátott kórházi ágy van szabadon új pácienseknek. Azokban a régiókban a legsúlyosabb a helyzet, ahol a legalacsonyabb az oltottsági arány.

Humanitárius válság fenyeget

Szlovákiát a rendkívül súlyos járványhelyzet miatt humanitárius válság fenyegeti. Ezt a keddi kormányülés után jelentették be. A szakemberek felszólítottak mindenkit, hogy oltassa be magát, mert

a pandémiavonat annyira felgyorsult, hogy ha nem fékezik meg,

akkor elkerülhetetlen a humanitárius katasztrófa. Az egészségügyi intézményeket összeomlás fenyegeti, és ha a tendencia folytatódik, akkor se koronavírusos, se más betegségekben szenvedő páciensek nem jutnak majd be a kórházakba.

A kormányülés után Eduard Heger miniszterelnök arról beszélt, hogy a következő három hétben a járványhelyzet miatt jelentős szigorításokra lesz szükség, hogy stabilizálódjon a kórházak helyzete.

Ha azt fogjuk látni, hogy az emberek nem tartják be az intézkedéseket, és a kórházak leterheltsége tovább fog növekedni, még jobban be kell majd keményítenünk

– tette hozzá a kormányfő.

Immár a katolikus egyház vezetői is oltakozásra buzdítják a híveket. Közölték, a fertőzöttek számának növekedésére, az egészségügyi dolgozók leterheltségére  az oltás a megoldás. Az egyházi vezetők felhívták a figyelmet Ferenc pápa kijelentésére, amely szerint

a védőoltás felvétele a felebaráti szeretet megnyilvánulása.

Kérték a papokat, hogy bátorítsák a híveket a védőoltás felvételére, mert ez az Istenbe vetett hit konkrét, érett kifejezése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik