Nagyvilág

A Földközi-tengerbe zuhant egy brit vadászgép

Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP
Pool for Yomiuri / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP

Lezuhant a Földközi-tengeren szerdán a brit királyi légierő egyik harci repülőgépe – közölte az MTI londoni tudósítója. A pilóta katapultált, kimentették a tengerből, és visszavitték a brit királyi haditengerészet Queen Elizabeth nevű repülőgép-hordozójára, amelyen a gép állomásozott.

A brit védelmi minisztérium szerdai közleménye szerint az ügyben vizsgálat indult. A tárca hangsúlyozta: a brit F-35-ös vadászgép a Földközi-tenger nemzetközi vizein, rutinműveletek végrehajtása közben zuhant le – más repülőgép nem volt érintett az incidensben. A minisztérium közölte azt is, hogy a vizsgálat ugyan meg is kezdődött de egyelőre „nem lenne helyénvaló” több részlet ismertetése. Az nem derült ki, tervezik-e, hogy amerikai gyártmányú brit vadászgépet kiemeljék a tengerből.

A Queen Elizabeth repülőgép-hordozón – amely a brit királyi haditengerészet legnagyobb hadihajója – jelenleg nyolc brit és tíz amerikai F-35-ös állomásozik.

Az brit légierő három éve vette át első F-35-öseit.

Nagy-Britannia hosszú távra összesen százharmincnyolc lopakodó – vagyis a radarfelderítés számára jórészt láthatatlan – F-35-ös vásárlására vállalt kötelezettséget, és közülük negyvennyolcat meg is rendelt a gyártótól, a Lockheed Martin amerikai repülőgép- és hadiipari csoporttól. A Lockheed Martin korábbi tájékoztatása szerint az F-35B változat egy-egy példánya a brit rendelés időpontjában 122 millió dollárba került. A brit királyi légierő több év szünet után az F-35-ösök érkezésével tett szert ismét olyan harci repülőgépre, amely képes függőleges irányú fel- és leszállásra, és amely repülőgép-hordozóról is bevethető.

A 2008-2009-es pénzügyi válság idején hatalmasra duzzadt költségvetési deficit leszorítását célzó takarékossági program jegyében 2010 után kivonták a hadrendből és leszerelték a királyi haditengerészet korábbi zászlóshajóját, az Ark Royal repülőgép-hordozót több más hadihajóval és a hordozókról helyből felszállni képes Harrier harci gépekkel együtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik