Nagyvilág koronavírus

Mégsem pénzt kapnak az oltakozó ukránok

Andy Buchanan / MTI /AP / AFP Pool
Andy Buchanan / MTI /AP / AFP Pool
Jutalmat igen, de nem úgy, ahogy az államfő ígérte.

Volodimir Zelenszkij hétfőn bejelentette, hogy minden ukrán, aki felveszi a koronavírus elleni védőoltásból a teljes védettséghez szükséges két adagot, ezer hrivnyát (több mint 12 ezer forintot) kap. Keddre kiderült, az ukránok mégsem pénzt kapnak.

Az MTI idézte az államfő szóvivőjét, aki az Ukrajinszka Pravda hírportálnak úgy pontosította az elnök bejelentését, hogy az emberek az ezer hrivnyát valamilyen igazolás, digitális utalvány formájában kapják, amit az állam által meghatározott szolgáltatásokra költhetnek.

Így akarják támogatni azokat az ágazatokat, amelyek a legnagyobb veszteségeket szenvedik el a járvány miatti korlátozások okán. A jutalmat belföldi utazásra, sportolásra, sport- és kulturális rendezvényekre költhetik majd el. Erre év végéig mintegy 3 milliárd hrivnyát (csaknem 37 milliárd forint) különítenek el idén és ugyanennyit 2022 elején.

Viktor Ljasko egészségügyi miniszter kedden arról beszélt, hogy az elmúlt három hónap adatai szerint Ukrajnában a beoltottak 5,2-szer ritkábban kerülnek kórházba, mint az oltatlanok. A koronavírussal diagnosztizált kórházi betegek 94,3 százaléka nem vette fel az oltás mindkét dózisát.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 8 887 415-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, 3 444 137-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Hétfőn 268 ezer embert oltottak be.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik